Fietsenstalling Onderstraat

8 augustus 2017

De nood aan extra fietsenstallingen in de Onderstraat met het oog op een veilige en ordelijke toegankelijkheid van de school en de naburige winkelstraat kan niet ontkend worden.De directie van de basisschool François Laurentinstituut vroeg dan ook extra fietsenstallingen aan in de buurt.

De eigenaars van het handeplspand in nummer 21 vinden echter samen met de school de uiteindelijke locatie ongelukkig gekozen en samen pleiten ze voor een alternatieve locatie. Enige communicatie of inspraak met de bewoners en uitbaters van de panden, die plots voor voldongen feiten werden gesteld, had achteraf gezien toch wel wenselijk geweest.

De Onderstraat meet immers van Langemunt tot Belfortstraat zo'n 250 meter. Aan beide kanten bebouwd geeft 500m gevel, waarvan slechts 1 gevel een handelspand betreft met een etalage van 7m (zie plan in bijlage). De plaatsing van de extra fietsenstalling net voor de etalage van het enige handelspand is dan ook merkwaardig terwijl er ontegensprekelijk nog voldoende alternatieve locaties zijn in de straat. 

De eigenaar van dit historische pand in de Onderstraat, nr. 21 is volop bezig met vergunningsaanvragen voor hoogdringende renovatie- en herbestemmingswerken. Een vlotte toegankelijkheid van het pand is dan ook meer dan wenselijk voor de uitvoering van deze werken. Daarnaast is er een aanvraag in opmaak voor een meergezinswoning in samenspraak met de dienst stedenbouw en monumentenzorg. Uit besprekingen met de preventiedienst van de brandweer is een ongehinderde toegankelijkheid van de gemeenschappelijke toegang voor de hulpdiensten absoluut noodzakelijk.

Concreet wens ik u dan ook te vragen om een alternatieve locatie te willen onderzoeken voor de gewenste fietsstalling in de Onderstraat.

Carl De Decker
Gemeenteraadslid


Antwoord:

De fietsenstalling in de Onderstraat is er gekomen omwille van 2 redenen:

  • de vraag van de school naar extra fietsenstallingen en de onmogelijkheid om die op eigen terrein te voorzien;
  • de invoering van de voetgangersstraat in de Langemunt waardoor het wenselijk is om in de onmiddellijke nabijheid fietsenstallingen te voorzien, zodat fietser er hun fiets kunnen stallen en te voet de straat intrekken.

In deze optiek werd dan ook bepaald dat de beste locatie voor de fietsenstalling ter hoogte van huisnummer 21 is. De stallingen staan zo in de dichte omgeving van de toegang tot de school en zo dicht mogelijk bij de Langemunt.

De stallingen dichter bij de Langemunt voorzien is niet mogelijk omwille van het versmallen van de weg, waardoor er geen vlotte doorgang voor hulpdiensten zou kunnen worden gegarandeerd. De stallingen verder weg plaatsen is eveneens niet wenselijk, omdat door de aanwezigheid van verschillende inritten tot garages de stalling onmiddellijk een heel eind verder zouden moeten worden geplaatst.

Dit zou er bovendien voor kunnen zorgen dat fietsers hun fiets toch dichter naar de Langemunt toe parkeren tegen de huisgevels. In uitzonerlijke gevallen kunnen fietsenstallingen bij werken wel tijdelijk verplaatst of verwijderd worden.

Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info