Kippen van meer dan 1 meter in woon- en zorgcentrum De Vijvers

18 maart 2008
Hoe maken we een rusthuis gezellig en huiselijk? De Vijvers in Ledeberg geeft hier een antwoord op en pakt uit met een origineel en opvallend kunstproject. Drie polyester kippen van meer dan 1 meter zullen er de tuin opfleuren. De kleurijke kippen, Dotty, Karootje en de Belgische Kip hebben allemaal een aparte symboliek.

Geert Versnick, de voorzitter van het Gentse OCMW plaatst met veel plezier de eerste Belgische Kip in de grond. ?Deze kip is ontworpen door een groepje bewoners die erg begaan zijn met het voortbestaan van Belgi?? weet Geert Versnick te vertellen.

De Vijvers is niet aan zijn proefstuk toe om het woon- en zorgcentrum gezellig en huiselijk te maken. Vorig jaar werden er plantenbakken geplaatst op maat voor bewoners met een rolstoel en kwam er een groot kippenhok met kippen in de tuin.

Het idee om drie grote polyester kippen te laten maken ontstond in 2006 door de samenwerking met de derdejaarsstudenten Interieurvormgeving van de Hogeschool Gent. ?Het personeel in de Vijvers had behoefte aan kleur en ?leven? in de binnentuin. Iets moois voor de bewoners om naar te kijken? zegt Bie Hinnekint, co?rdinator van het project huiselijkheid en positieve beeldvorming van het OCMW.

De studenten beschilderden kleurrijke miniatuurkipjes die in De Vijvers nog steeds te bewonderen zijn en symbool staan voor de diversiteit van elke individuele/unieke bewoner in het woon- en zorgcentrum. Dit bracht hen op het idee om drie grote kippen blijvend in de tuin te zetten.

Dotty, Karootje en de Belgische Kip

Om de beschilderingspatronen te bepalen hebben de bewoners, hun familie, het personeel en vrijwilligers een wedstrijd uitgeschreven in De Vijvers. Uit die wedstrijd kwamen 33 verschillende gekleurde motieven. Het animatieteam begeleidde de inspiratie van de bewoners in vier creatieve ateliers. Andere bewoners gingen alleen aan de slag en ook het personeel werkte mee aan de ontwerpen.

Tijdens de seniorenweek zijn alle ontwerpen met het verhaal erachter tentoon gesteld. Omdat het een participatieproject was, waarbij bewoners, familie en personeel mee bepalen hoe hun woon- en leefomgeving eruit ziet, zijn op basis van een telling van de stemmen de drie ontwerpen met de meeste punten gekozen.

De zelfgetekende kleurpatronen, waarmee de drie kippen zijn beschilderd, stralen iets opgewekt en luchtig uit en verwijzen naar de kunstenaars Niki De Saint Phalle en Anton Gaudi. Een jong afgestudeerd beeldhouwer aan de Hogeschool Gent maakte de polyester kippen en een docente van de Stedelijke academie schilderde de drie winnende ontwerpen op de kippen.

?Dotty? is de aboriginal kip en is beschilderd met ?dots? of dikke stippen in een kleurenpalet waarin de leefruimtes van de afdelingen waar de dementerende bewoners wonen recent werd herschilderd.

?Karootje? is een luchtige kip, beschilderd met een ?Madras-ruit?, een motief waar in in de jaren ?70 veel tafelkleedjes en huiselijk textiel werd van gemaakt.

De ?Belgische Kip? is ontworpen door een groepje bewoners dat erg begaan is met het voortbestaan van Belgi? en die ongerust zijn over wat ze via de media vernemen over de toekomst van ons land. ?Het is een mooi bewijs van het feit dat de bewoners in het woon- en zorgcentrum nog steeds begaan zijn met de politieke wereld en dus met de leefwereld buiten het rusthuis?, verduidelijkt Geert Versnick. ?De Belgische kip is meteen ook een boodschap aan de nieuwe regeringsleiders. Op het moment dat Yves Leterme zijn regeringsverklaring aflegt, zal de Belgische kip samen met Dotty en Karootje feestelijk worden ingehuldigd?.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info