Verkeersveiligheid Liefkensstraat in Wondelgem

10 september 2020

De woonstraten tussen de Botestraat en de Industrieweg zijn zone 30 geworden. Dat is een goede zaak met oog op de verkeersveiligheid aldaar. Buurtbewoners merken wel op dat er in de Liefkensstraat signalisatie ontbreekt. Komende van de Industrieweg staat er ter hoogte van de frituur, voor het oude fietspad een bord dat het er verboden te fietsen is.

Dit is zeer duidelijk, zowel voor fietser als voor de voetgangers. In het tweede gedeelte tussen de Meerkoetlaan en de Vroonstallestraat staan er echter geen borden, wat aanleiding geeft tot verwarde toestanden tussen fietsers en voetgangers. Voor de fietsers, en zeker de gebruikers uit het verleden, is het absoluut niet duidelijk dat je daar niet mag fietsen.

Vraag:
Is het mogelijk om bijkomende signalisatie te plaatsen met oog op de verkeersveiligheid van alle weggebruikers? Met name een bord vooraan de Liefkensstraat komende uit de Vroonstallestraat en ter hoogte van de Meerkoetlaan langs beide kanten van de straat?

Carl De Decker
Gemeenteraadslid

Antwoord:
Wij stellen voor om enkel een C11 (=verboden fiets) te plaatsen aan het begin van de fietssuggestiestroken ter hoogte van het plateau. Ik zou dit niet herhalen aan de Meerkoetlaan aangezien het voetpad (=oude fietspad) het uitzicht heeft van een voetpad. De gebruiker moet gewoon nog wennen aan de idee dat men daar niet meer mag op fietsen. Een verhoogde berm zonder D7 (fietspad) betekent dat daarop niet mag worden gefietst, dus een C11 (=verboden fiets) lijkt mij overbodig op deze locatie.

Voor het plaatsen van het bord C11 wordt een signalisatieplan opgemaakt.

Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.