Homofoob geweld

23 september 2020

In januari van dit jaar is gemeenteraadslid Stephanie D'Hose in de gemeenteraad tussen gekomen over de problematiek inzake homofoob geweld. Uit volle overtuiging want dergelijk zinloos geweld moeten we veroordelen. Krachtdadig en telkens opnieuw.

Zowel vanuit de stad als vanuit het middenveld vinden in Gent waardevolle initiatieven plaats aangaande gelijke rechten voor de LGBTQ gemeenschap. Denk maar aan het regenboog zebrapad op het Woodrow Wilsonplein waar D'Hose voor gepleit heeft eerder dit jaar.

Maar we moeten onder ogen durven zien: ook in onze stad zijn er gevallen van homofoob geweld. Heel recent nog werd Stephanie gecontacteerd door een slachtoffer. Haar misdaad: ze liep hand in hand met haar vriendin op straat. Dit kon voor sommigen niet door de beugel en was de aanleiding voor belaging.

Vraag:
Hoeveel meldingen van homofoob geweld zijn bij de politie binnen gekomen sinds begin 2017 tot op heden? Kan u dit opsplitsen per jaar? Is er een schatting van het aantal gevallen dat niet wordt aangegeven en dus onder de radar blijft?

Antwoord:
De politie geeft mij de volgende informatie mee:

Opgestelde processen-verbaal:
2016: 8
2017: 13
2018: 13
2019: 7:
2020 (tot en met september): 8

Meldingen via het meldpunt homofoob en transfoob geweld:
2017: 11
2018: 16
2019: 4
2020: (tot en met september): 4

De politie geeft mij mee dat deze opgestelde processen-verbaal en meldingen via het meldpunt niet enkel handelen over geweldsdelicten doch eveneens handelen over beledigingen en discriminatie.

Wat betreft uw vraag naar een schatting van het aantal gevallen dat niet wordt aangegeven geeft de politie mij mee dat het dark number waarschijnlijk vrij groot is, alleen is het bijzonder moeilijk te bepalen hoe groot het dark number precies is. De politie reaqeert in elk geval proactief wanneer er verhalen in de media of op sociale media verschijnen omtrent homofoob geweld. In dergelijke gevallen tracht de politie immers zelf contact op te nemen met de slachtoffers met vraag aangifte te doen teneinde de dader(s) te kunnen identificeren en bijgevolg ook op die manier het dark number te verkleinen.

Mathias De Clercq
Burgemeester

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info