Het gebruik van ratelklikkers/blindendrukknoppen

13 april 2013
Sinds enkele jaren plaatst het Vlaams Gewest geen klassieke rateltikkers meer aan voetgangersoversteekplaatsen. De oudere rateltikkers gaven immers af en toe aanleiding tot geluidshinder. Als oplossing werden ze ?s nachts afgelegd.

Wanneer deze oplossing niet afdoende bleek, werden de rateltikkers vervangen door de blindendrukknoppen. Deze werken alleen als men een knop indrukt. Voor doven en slechthorenden is er onder het oproepkastje een pijl met trilfunctie.

Het vademecum ?Voetgangersvoorzieningen? en ook het vademecum ?Toegankelijk publiek domein? van de Vlaamse overheid vormen voor de gemeenten een leidraad voor de inrichting van hun kruispunten.

Vandaar heb ik volgende vragen:

  • Heeft de schepen zicht op het aantal ge?nstalleerde ratelklikkers in Gent? Hoeveel kruispunten zijn ingericht met een ratelklikker?
  • Heeft hij weet van klachten van geluidshinder veroorzaakt door de ratelklikkers? Zo ja, hoeveel klachten en van wanneer dateren ze? Op welke kruispunten?
  • Zijn er ondertussen ratelklikkers vervangen door blindendrukknoppen? Zo ja, hoeveel en waar?
  • Aan de Dampoort en op het kruispunt R40/Spaelaan heeft het Vlaams Gewest als proef blindendrukknoppen met geluid op aanvraag ge?nstalleerd. Hoe evalueert de schepen deze nieuwe generatie drukknoppen? Zullen deze ook door de gemeentelijke diensten worden ge?nstalleerd?
  • Het installeren van blindendrukknoppen gebeurt enkel op aanvraag van de blinde of slechtziende bij zijn gemeentebestuur. Heeft de schepen zicht op het aantal aanvragen? Hoeveel worden goedgekeurd?

Sas van Rouveroij
Gemeenteraadslid

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info