Toch bomen op Korenmarkt?

1 december 2013

Komt er toch meer groen op de Korenmarkt? Als het van Open Vld afhangt wel. Gemeenteraadslid Sas van Rouveroij pleit alvast voor enkele bomen op het kale plein. De architect blijft echter vasthouden aan het oorspronkelijke ontwerp.

De meningen over de heraangelegde Korenmarkt zijn sterk verdeeld. De ene vindt het een geslaagd ontwerp dat de monumenten en historische gevels beter doet uitkomen, de andere vindt het een koud en kaal plein Gent onwaardig. Waar velen het echter over eens zijn is dat de Korenmarkt  snakt naar een beetje groen om de stenen massa te verzachten. De plaatselijke horeca plaatste zelfs al palmbomen en olijfbomen om de Korenmarkt een groenere aanblik te geven. Een wat vreemd zicht, maar een begrijpelijke actie vanuit de horeca.

Een onlangs opgestarte petitie voor meer bomen op de Korenmarkt haalde in een mum van tijd bijna 5000 handtekeningen maar toch blijft de architect van het plein, Paul Robberecht,  halsstarrig vasthouden aan het oorspronkelijk plan. De architect verdedigt zich met het feit dat het plein nog niet af is zolang de kunstwerken er nog niet staan. 

Gemeenteraadslid Sas van Rouveroij reageerde onlangs in de gemeenteraadscommissie: “Vriend en vijand vinden dat de  Korenmarkt een koud en kaal plein geworden is, daar is geen discussie over en de geplande kunst zal daar niet veel aan veranderen. Een paar boompjes zijn heus niet te veel gevraagd. Al was het maar om die lelijke palmbomen te doen verdwijnen.”

Niet alle partijen in Gent zitten echter op dezelfde golflengte. Stad Gent laat nu een reeks voorstellen maken om bomen in te planten op de ‘kale’ Korenmarkt. De voorstellen worden daarna voorgelegd aan de ontwerpers van het plein, de architecten Robbrecht, Daem en Van Hee. De bal ligt daardoor opnieuw in het kamp van het team architecten dat het plein ontwierp. Open Vld Gent blijft aandringen om de plannen te durven herbekijken en de vraag van de Gentenaars naar meer groen op de Korenmarkt grondig te willen onderzoeken.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info