Het Gentse Parkeerplan trekt voluit de digitale kaart

23 maart 2016

In Gent is het binnenkort verleden tijd om een ticketje uit de parkeerautomaat te halen. De nieuwe automaten van Stad Gent werken digitaal. Nummerplaat en parkeertijd ingeven, betalen en klaar.

Voor veel Gentenaren is het niet altijd evident om een parkeerplaats te vinden in de buurt van hun woning. Het Parkeerplan brengt daar vanaf mei 2016 verandering in. Parkeren voor bewoners krijgt voorrang, onder meer met grotere en nieuwe bewonerszones voor betalend parkeren. Ook nieuwe parkeertarieven moeten meer parkeerruimte scheppen voor bewoners én mensen die voor enkele uren naar Gent komen om te winkelen, op restaurant te gaan of familie te bezoeken. Langparkeerders (meer dan 3 uur) worden aangemoedigd om gebruik te maken van de Park&Rides (P+R) aan de rand van de stad of te kiezen voor andere vervoerswijzen (fiets, openbaar vervoer, taxi ...). De centrumparkings blijven ook bereikbaar.

De omschakeling van de oude naar de nieuwe parkeerautomaten gebeurt in fases en loopt gelijktijdig met de invoering van de nieuwe bewonerszones. Op maandag 9 mei is de eerste zone Dampoort/Sint-Amandsberg aan de beurt. Daarna volgen nog Ledeberg/Gentbrugge, Nieuw Gent en de buurten rond het station Gent-Sint-Pieters. Het Rabot, de Brugse Poort, de Bloemekenswijk, een deel van de Voormuide en het gebied binnen de kleine stadsring (R40) komen in het najaar aan de beurt. Omdat bestuurders niet terug naar hun wagen moeten stappen om een ticketje voor hun voorruit te leggen, zullen er minder parkeerautomaten in het straatbeeld verschijnen. Bijhorende borden zullen de bezoekers naar de dichtstbijzijnde automaat leiden.

De parkeertarieven gaan ook omhoog. Gent wordt verdeeld in vier parkeerzones: rood, oranje, geel en groen. Hoe verder je van het stadscentrum (rode zone) parkeert, hoe goedkoper de tarieven en hoe langer de maximaal toegelaten parkeerduur. Bezoekers aan het stadscentrum mogen nog maximaal drie uur bovengronds parkeren.

In de rode, oranje en gele zone kan u twee keer per dag 15 minuten gratis parkeren en in de groene parkeerzone twee keer 30 minuten. Voldoende om snel binnen te springen bij de bakker of de apotheker..

Digitale kaarten

De Stad Gent biedt vanaf vandaag ook twee interactieve kaarten aan op stad.gent/mobiliteitsplan (luikje Digitale kaarten). De ene kaart toont het Parkeerplan, de andere geeft het Circulatieplan weer. Op die kaarten is het mogelijk om verschillende ‘lagen’ in te schakelen, die over het stadsplan van Gent verschijnen. Met deze informatielagen kan u dan aan de slag gaan om uw eigen situatie te bekijken. Met de webkaart Parkeerplan is het bijvoorbeeld mogelijk om de nieuwe bewonerszones, de nieuwe parkeertariefzones en de locatie van de nieuwe parkeerautomaten te bekijken. Zoeken op straatnaam is eveneens mogelijk.

Omdat het om ‘open’ data gaat, kan alle informatie, die terug te vinden is in de digitale kaarten, ook opgevraagd worden bij de databank van de Stad Gent op data.stad.gent.

Vragen krijgen een antwoord bij de Mobiliteitslijn

Alle vragen omtrent het Mobiliteitsplan, Parkeerplan of Circulatieplan krijgen een passend antwoord in het callcenter van de Mobiliteitslijn. Een maand na de opstart van de infolijn zijn de eerste cijfers gekend: er werden al meer dan 1000 vragen gesteld en dit in hoofdzaak per email. Slechts 5% van de vragen wordt telefonisch gesteld. De 3 belangrijkste topics van de vragen zijn: Parkeren (372 vragen), Wegeninfrastructuur (214 vragen) en Informatie en Communicatie (83 vragen).

Meer info:

- Website www.stad.gent/Mobiliteitsplan

- Tel. 09 210 10 30 (van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur)

- E-mail mobiliteit@stad.gent

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info