Brexitparking voor 150 trucks in Haven Gent

17 januari 2020

Om gevolgen van de Brexit op te vangen komt er in havengebied van Gent een parking voor vrachtwagens. Dat heeft Havenschepen Sofie Bracke geantwoord op een vraag van gemeenteraadslid Veli Yüksel.

De Brexitparking zal plaats bieden aan 142 vrachtwagens. Deze bewaakte parking is voorzien van toiletten en afvalbakken en is 24 op 24 uur open.

“Alle havens op het continent verwachten zich aan veel vertraging voor vrachtwagens”, klinkt het bij Veli Yüksel. “We kunnen daar maar beter op voorbereid zijn. Een eerste stap is een parking voor 142 trucks. En als dat niet zou volstaan houdt North Sea Port nog extra capaciteit achter de hand van ruim 400 plaatsen, op 8 extra tijdelijke parkeerterreinen.”

Naast de Brexitparking zal er in Gent ook een extra post van de Douane (Grens Inspectie Punt, GIP) opgericht worden om de douaneformaliteiten snel af te handelen. Veli Yüksel vreest dat zonder versterking de huidige ploeg douaniers het verkeer naar Groot Brittannië niet aankan.

“Na de Brexit staan zij voor meer formaliteiten, meer controles, en dat allemaal terwijl er honderden truckers in hun kantoor sakkeren over tijdverlies. Daarom ben ik blij met alle extra manschappen die de Haven Gent kan krijgen. Er is nu al zekerheid over een extra grensinspectiepunt voor de douane in Gent, en hopelijk kan dat al veel druk van de ketel halen.”

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info