Stad Gent investeert in betere woningen in de Dampoortwijk

24 april 2017

Onder ‘Beter Wonen in de Dampoortwijk’ lanceert de Stad Gent een reeks maatregelen om de kwaliteit van woningen in de 19de-eeuwse gordel van Sint-Amandsberg te verbeteren. In deze campagne werken verschillende stadsdiensten, OCMW Gent en externe partners nauw samen om wijkbewoners een aanbod op maat te bieden. Het resultaat is een uitgebreid pakket van verhoogde premies, gratis advies aan huis en begeleiding bij de werken.

In de Gentse 19de-eeuwse gordel zijn veel woningen aan een opknapbeurt toe: het sanitair is vaak niet langer functioneel, de elektrische installatie is dikwijls verouderd, kelder of gevel zijn niet langer 100% waterdicht, dakgoten en regenpijpen zijn aan herstelling toe, verwarmingsketels of kachels zijn te vervangen. In de Dampoortwijk zijn de woningen bovendien ouder dan gemiddeld: maar liefst 73% van de woningen dateert van voor 1930, terwijl dat voor de volledige stad Gent maar 54% is. Niet alle huiseigenaars hebben de middelen of de kennis om de nodige renovatiewerken te laten uitvoeren. Een gerichte ondersteuning is dus zeker op zijn plaats.

Tegelijk heeft Gent de ambitie om een klimaatneutrale stad te worden. Kleine en grote verbeteringen aan private woningen zijn belangrijk om die ambitie waar te maken. Ze leveren de individuele bewoner bovendien een flinke besparing op: betere isolatie, ramen met hoogrendementsglas, enz. Ook daarbij wil de Stad Gent steun bieden. Elke bewoner kan genieten van premies of begeleiding om zijn woning energiezuiniger te maken.

Op die manier is er voor iedereen in de wijk wel een maatregel die interessant kan zijn. Ook verhuurders van woningen in de Dampoortwijk kunnen beroep doen op steun. Naast de premies en het advies is er de mogelijkheid om samen met buren te investeren in pakweg een vernieuwde dakgoot of een hoogrendementsketel. In de komende maanden zullen er nog bijkomende initiatieven opgestart worden. De inspanningen rond beter wonen in de Dampoortwijk zullen minstens twee jaar aangehouden worden. Voor sommige initiatieven is de looptijd nog langer.

Eén loket voor informatie op maat

In heel Gent kunnen burgers nu al naar de Energiecentrale voor advies aan huis over energiezuinig wonen, en naar de Woonwinkel voor advies aan huis over andere renovaties.

In de Dampoortwijk kunnen bewoners nu terecht bij één loket, namelijk de Woonwinkel, voor beide soorten advies. Via de Woonwinkel van de Stad Gent krijgen alle geïnteresseerden persoonlijke informatie over de maatregel die het meest geschikt is voor hun woning en situatie. Dat bespaart geïnteresseerden heel wat stappen en maakt de steun meteen ook toegankelijker.

De informatie over de tweede fase van Dampoort KnapT OP! zal ook verspreid worden binnen deze campagne. Dat is een initiatief van het OCMW Gent en de Stad Gent in samenwerking met verschillende Gentse partners om huiseigenaars met erg beperkte middelen in een specifiek deel van de Dampoortwijk uitgebreid te ondersteunen. 11 woningen kunnen via een tussenkomst tot 30.000 euro sterk verbeterd worden. Tegelijkertijd zullen bewoners ook informatie kunnen krijgen over een aantal initiatieven van externe partners, zoals de groepsaankopen van Domus Mundi. In de komende jaren zullen nog andere maatregelen worden aangeboden binnen de campagne ‘Beter wonen in de Dampoortwijk’.

Meer informatie

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info