Verwijderen van wespennesten

22 september 2015

Vooral in de zomerperiodes worden mensen geconfronteerd met wespennesten in of rond hun woning. Het verwijderen van wespennesten is één van de facultatieve taken die de brandweer voor zijn rekening neemt.

Hiervoor heb ik volgende vragen:

  • Hoeveel interventies voor het verwijderen van wespennesten werden door Brandweerzone Centrum al uitgevoerd dit jaar?
  • Hoeveel van de interventies vonden plaats op het grondgebied van Stad Gent?
  • Wat was de gemiddelde ‘wachttijd’ voor de interventies?
  • Hoeveel burgers maakten gebruik van het e-loket om een interventie voor het verwijderen van een wespennest aan te vragen?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Brandweerzone Centrum verenigt 8 brandweerkorpsen: het beroepskorps van Gent en 7 vrijwilligerskorpsen. Samen staan zij in voor de bescherming van 18 gemeenten in Oost-Vlaanderen: Assenede, De Pinte, Deinze, Destelbergen, Evergem, Gavere, Gent, Lochristi, Lovendegem, Melle, Merelbeke, Moerbeke, Nazareth, Oosterzele, Sint-Martens-Latem, Wachtebeke, Zelzate en Zulte.

Uit de registratie van het digitale verwerkingssysteem Zoneforce blijkt dat er in totaal 3.432 interventies plaatsvonden. Voor de korpsen die stapsgewijze zijn overgeschakeld van AbiFire naar Zoneforce zijn de cijfers niet opgenomen in het resultaat. (AbiFire en Zoneforce zijn vormen van digitale verwerkingssystemen. AbiFire bestaat uit een reeks “administratieve” modules die specifiek ontwikkeld zijn voor de Brandweer, Zoneforce is een interventie-management systeem gekoppeld aan de dispatching).

In Gent en de beschermende gemeenten van Gent vonden 2.796 interventies plaats. Daarvan vonden er 1.435 plaats op het grondgebied van de stad Gent en de deelgemeenten. Hierna vindt u het totale overzicht.

GENT 392
DE PINTE 150
DESTELBERGEN 142
EVERGEM 249
LOVENDEGEM 135
SINT-MARTENS-LATEM 133
AFSNEE 8
DESTELBERGEN 142
DEURLE 47
DRONGEN 243
ERTVELDE 89
GENTBRUGGE 94
HEUSDEN 133
LEDEBERG 5
MARIAKERKE 152
MENDONK 8
OOSTAKKER 136
SINT-AMANDSBERG 115
SINT-DENIJS-WESTREM 117
SLEIDINGE 78
VINDERHOUTE 38
WONDELGEM 82
ZEVERGEM 25
ZWIJNAARDE 83
Totaal 2796


Bij de beroepskorpsen gebeurt de interventie zoveel als mogelijk de dag zelf van oproep, zeker binnen de 24 uur na de oproep. Bij vrijwilligerskorpsen daarentegen vindt de interventie plaats: binnen de 2 à 3 dagen na de oproep.

80 % van de oproepen voor wespenverdelging worden via het E-loket aangevraagd. De overige 20 % via HC 100 of zelf ingegeven door de dispatchers.

Daniël Termont
Burgemeester

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.