Betalend parkeren op 11 en 21 juli

1 augustus 2017

De in het antwoord op mijn eerdere schriftelijke vraag van 28 april aangekondigde aanpassing van het startscherm van de parkeerautomaten, waarmee extra informatie over het retributiereglement zou worden opgenomen, werd naar verluidt nog niet doorgevoerd.

Vooral over betalend parkeren op zon- en feestdagen blijkt nog steeds veel verwarring te bestaan. Niet in het minst op 11 juli, de Vlaamse feestdag, waar de regeling tussen verschillende steden en gemeenten dan nog eens verschilt. Uit een kleinschalig onderzoek in vier steden zou zelfs gebleken zijn dat ruim de helft van de mensen een ticket neemt waar dat niet nodig is en omgekeerd.

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

  • Wanneer zal de, in Q3, aangekondigde schermaanpassing effectief worden doorgevoerd?
  • Hoeveel parkeertransacties werden via de parkeerautomaten in Gent geregistreerd op 11 juli ll. en 21 juli ll.?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Op dit moment zijn we met de leverancier in onderhandeling over de aanpassing en de bijhorende timing. Deze aanpassing wordt opgenomen in een reeks van nodige aanpassingen. Deze reeks aanpassingen vraagt een grondige voorbereiding van zowel de leverancier als van het Mobiliteitsbedrijf.

Op 11 juli werden 11.927 transacties (zowel gratis als betalende) genomen aan parkeerautomaten. De transacties hebben als startdatum 12/07 en waren dus geldig voor de dag erna. Ter vergelijking, op 12 juli werden 17.447 transacties genomen aan parkeerautomaten.

Op 21 juli werden er 4.748 transacties (zowel gratis als betalende) genomen aan parkeerautomaten. Ter vergelijking, op 22 juli werden 14.113 transacties genomen aan parkeerautomaten.
 
Op elke zondag (ook niet betalend dan) kan een burger reeds een parkeerrecht aankopen voor de volgende dag. De feestdagen zijn in dezelfde optiek geprogrammeerd.

Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info