Fiscale attesten kinderopvang

27 juni 2016

Ouders krijgen een belastingvermindering voor de kosten die ze maken voor de opvang van hun kinderen. Kinderopvang is ruim opgevat: ook de kosten voor activiteiten van jeugdwerkinitiatieven of sportorganisaties komen in aanmerking voor belastingvermindering. Hierdoor reikt ook Stad Gent verschillende fiscale attesten uit: zowel voor kinderopvang, initiatieven van de jeugddienst en sportkampen.

Steeds meer ouders gebruiken Tax-on-web om hun belastingaangifte in te dienen. Vandaag worden de fiscale attesten echter nog niet automatisch opgenomen in Tax-on-web, maar krijgen ouders nog verschillende papieren attesten.

Om te onderzoeken of het haalbaar is om de fiscale attesten voor kinderopvang te digitaliseren zodat zij automatisch terecht komen en de bedragen ingelezen worden in Taks-on-web werd in de schoot van de VVSG een werkgroep opgericht, samengesteld uit vertegenwoordigers van de FOD Financiën, Kind en Gezin en organisatoren kinderopvang die interesse hebben in het digitaliseren van de fiscale attesten.

Concreet heb ik hierover volgende vragen:

  1. Heeft Stad Gent haar interesse getoond in de werkgroep om de haalbaarheid van de digitalisatie van de fiscale attesten kinderopvang te onderzoeken? Zo ja, wat is de stand van zaken van de werkgroep?
  2. Werd de mogelijkheid om één gezamenlijk fiscaal attest uit te reiken voor de verschillende vormen van kinderopvang door Stad Gent (kinderopvang, jeugddienst, sportdienst, ...) al onderzocht? Zo ja, wat was het resultaat van dit onderzoek? Zo nee, is men bereid deze mogelijkheid alsnog te onderzoeken?
  3. Kunt u alvast het initiatief nemen om alle attesten ook digitaal aan te bieden, bvb. via MijnGent, in afwachting van verdere initiatieven?

Camille Daman
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Antwoord op vraag 1

Navraag bij VVSG leert ons dat de oproep tot de werkgroep kwam vanuit de FOD Financiën. Zij wilden onderzoeken of het haalbaar is om ook de fiscale attesten kinderopvang te digitaliseren zodat de bedragen automatisch ingelezen worden in MinFin (Tax-on-web). Om dit te onderzoeken werd een werkgroep opgericht samengesteld uit vertegenwoordigers van de FOD Financiën, Kind en Gezin en geïnteresseerde organisatoren kinderopvang. De VVSG heeft ook gevraagd de softwareleveranciers te betrekken. De VVSG neemt zelf niet deel aan de werkgroep, maar wel via enkele lokale besturen.

Een engagement voor de werkgroep zou geen verplichting zijn om de stap tot digitalisering effectief te zetten.

Voor de lokale besturen toonden volgende besturen reeds interesse om deel te nemen aan de werkgroep: de Stad Leuven, gemeente Lovendegem en de gemeente Asse.

Alhoewel de oproep reeds vorig jaar september werd gelanceerd, is de werkgroep nog niet samengekomen. Momenteel overwegen we alsnog onze deelname aan deze werkgroep.


Antwoord op vraag 2

In 2014 werd i.s.m. het departement Onderwijs en het departement Financiën onderzocht om de facturatie van verschillende activiteiten van diverse diensten in éénzelfde ondersteunende ict-toepassing te voorzien, het project “Edufit 3”. Het resultaat van dit onderzoek wees uit dat kosten (+/- 0,8 mio €)/baten gewijs het niet opweegt hierin te investeren, o.a. omwille van de complexiteit van de regelgeving.

Tot op vandaag staan verschillende stadsdiensten dan ook zelf in voor de facturatie, het opmaken en uitreiken van fiscale attesten. Echter zullen we - in het kader van administratieve vereenvoudiging voor zowel de burger als stadsintern - de opportuniteit om deel te nemen aan de werkgroep van FOD Financiën overwegen.


Antwoord op vraag 3

Een aantal fiscale attesten worden reeds digitaal bezorgd (als bijlage van een e-mailbericht), andere worden per post overgemaakt.

Het bezorgen van fiscale attesten via “Mijn Gent” is zeker een optie, maar niet zo evident. Zo verlopen de online inschrijvingen van bvb. sportactiviteiten via “Mijn Gent”. Maar een fiscaal attest moet overgemaakt worden aan de ouder die het kind fiscaal ten laste heeft. Bij nieuw samengestelde gezinnen is dat niet automatisch de ouder die betaalt/inschrijft. In “Mijn Gent” kunnen ouders immers ook hun kind inschrijven dat niet fiscaal ten laste is van hen.

Martine De Regge
Schepen van Personeelsbeleid, Facility Management en Administratieve Vereenvoudiging

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info