›› Home ›› BCSD ›› Vragen-en-tussenkomsten

Nieuw subsidiebeleid sociale restaurants

9 september 2015

De sociale resto’s hadden al een tijdje aangegeven, dat zij het moeilijk hadden om het hoofd boven water te houden. Onlangs sloot het sociaal restaurant in Nieuw Gent nog de deuren omwille van de financiële problemen.

Bovendien waren de subsidiestromen van zowel Stad, OCMW en/of anderen niet of onvoldoende gelinkt aan doelstellingen. Deze waren eerder ad hoc en niet gelijk voor de verschillende restaurants.

Het vernieuwd subsidiebeleid, dat hier vandaag voorligt,  is ontwikkeld vanuit een duidelijke visie, is transparant en gelinkt aan expliciete doelstellingen en stelt de verschillende sociale restaurants “gelijk voor de wet”.

Het is gebaseerd op 3 pijlers :

  1. We gaan investeren in mensen door het aanbieden van sociale tewerkstelling en begeleiding,
  2. Gezonde voeding is voor iedereen van essentieel belang. In de sociale resto’s zullen lokale seizoensgebonden verse groenten en fruit worden aangeboden  aan diverse sociale tarieven.
  3. Bovendien zullen buurtactiviteiten georganiseerd worden, om de mensen uit hun isolement trachten te halen.

De gemiddelde foodcost werd berekend op  € 3,45. Het sociaal tarief barema leefloon/levensminimum werd vastgelegd  op € 3,5. Dit tarief dekt de foodcost.  Het is niet de bedoeling om maaltijden te subsidiëren maar we gaan een werkingstoelage toekennen want koken kost geld, denk hierbij aan energie, infrastructuur, administratieve en boekhoudkundige kosten enz …..

Door het vernieuwd subsidiebeleid zullen de restaurants aangezet worden om efficiënter te werken en gestimuleerd worden om onderling samen te werken.

Voorzitter, collega’s, de open Vld-fractie is tevreden met dit nieuw subsidiebeleid. Uiteraard kijken we uit naar de  tussentijdse evaluatie.

Yeliz Güner
OCMW-raadslid

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.