›› Home ›› Gemeenteraad-Gent ›› Realisaties

Stad Gent haalt geld weg bij bonusbanken

Het Gentse stadsbestuur besliste in april 2011 om haar liquide middelen, een bedrag tussen 30 en 35 miljoen euro, weg te halen bij de banken Dexia Holding en KBC, als reactie tegen de riante bonussen die aan toplui uitgekeerd werden.

De werkingsmiddelen van Stad Gent worden voortaan bij kleinere banken belegd, die geen riante bonussen uitkeren aan toplui. Sinds jaar en dag kiest het Gentse stadsbestuur resoluut voor een duurzaam beleid. Ethisch beleggen en bankieren horen daarbij. De beslissing is een belangrijk signaal en dat is wat Gent wil bereiken.

De samenleving, dat is de spaarder, dat is de ondernemer die een investeringskrediet probeert te bekomen om zijn zaak uit te breiden, dat is de kleine belegger, de pensioenspaarder. Allemaal hebben ze de voorbije jaren de financiële crisis aan den lijve mogen ondervinden, elke belastingbetaler. Iedereen heeft dus meebetaald. Daarom de vraag om terughoudend te zijn met bonussen. Blijkbaar begrijpen bankiers alleen de taal van het geld, dus is dat de taal die wij nu spreken. Zou het afstand doen van die bonussen door de topbankiers het overheidstekort plots doen verdwijnen? Natuurlijk niet. Maar het zou wel een onbetaalbaar gebaar zijn naar de samenleving. Een van respect.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.