Kruispunt Europalaan / Verenigde-Natieslaan

30 september 2016

Het kruispunt Europalaan / Verenigde-Natieslaan betreft een infrastructureel als rotonde ingericht kruispunt, doch is het vanuit verkeerstechnisch oogpunt niet als dusdanig geregeld, noch gesignaleerd. Zo geldt er voorrang van rechts voor het verkeer komende van de Europabrug / Neermeerskaai, aangegeven via een verkeersbord B17.

Hoewel de signalisatie bindend is voor de weggebruiker doen zich hier dagelijks gevaarlijke verkeerssituaties voor met weggebruikers die er verkeerdelijk vanuit gaan dat het om een rotonde gaat waarop de bijzondere voorrangsregeling van toepassing is.

  • Wat is de stand van zaken van de in 2014 aangekondigde studie voor een heraanleg van de Europabrug, annex de rotondes aan het eind van de Watersportbaan die begin 2015 zou starten? 
  • Kan, in afwachting van de uitvoering van een heraanleg, het vervangen van de voorrang van rechts (B17) op het ronde punt door voorrang verlenen (B1), ondersteund met haaientanden overwogen worden om een einde te stellen aan deze verwarrende verkeerssituatie?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Het aangekondige onderzoek betrof een verkennend onderzoek naar optimalisatie van de bestaande kruispuntconfiguraties. Dit leverde een aantal scenariomogeljkheden op die verder zullen onderzocht en uitgewerkt worden binnen de nog op te starten herinrichtingsstudie voor deze verkeersknoop. Deze studie zou kunnen aangevat worden begin 2017.

Op korte termijn zal de cel verkeerstechnische taken van het Mobiliteitsbedrijf een dossier opmaken om de voorgestelde signalisatiewijziging door te voeren. De uitvoering hiervan zal eveens voorjaar 2017 zijn.

Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info