Oversteekplaats Kortrijksesteenweg

19 december 2016

De hoofdtoegang tot het portaal Grand Noble van parkbos is voorzien langs de Kortrijksesteenweg ter hoogte van de Borluutdreef. Ter hoogte van de dreef werd op de Kortrijksesteenweg een oversteekplaats voor voetgangers en fietsers gerealiseerd met beveiligd rustpunt op de middenberm.

Echter ontbreekt hier een zebrapad en is het voor voetgangers en fietsers soms gevaarlijk de drukke Kortrijksesteenweg over te steken.

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

  • Zal hier door AWV nog een zebrapad voorzien worden? Zo ja, wat is hiervoor de timing? Zo nee, wat is de motivatie voor het niet-aanbrengen van een zebrapad op deze plaats?
  • Kan overwogen worden deze oversteekplaats te beveiligen met, via een drukknop te bedienen, verkeerslichten?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Het is inderdaad een bevoegdheid van AWV.

We hebben de reden voor het ontbreken van een voetpad en verkeerslichten nagevraagd.

Ter hoogte van de ingang aan het parkbos is geen gemarkeerde voetgangersoversteekplaats voorzien. Door gebruik te maken van de middenberm kan een voetganger de N43 in 2 keer oversteken. De oversteeklengte is daardoor zeer beperkt. Bij een dergelijke infrastructuur in een zone 70 km/u met weinig bebouwing en een laag aantal voetgangers beschouwt AWV een gemarkeerde voetgangersoversteekplaats dan ook niet als een meerwaarde voor de verkeersveiligheid.

Door de lage aantal overstekende voetgangers komt deze locatie niet in aanmerking voor het plaatsen van een verkeerslichtendebeveiligde voetgangersoversteekplaats.

Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info