Toenemende trend bedelaars Gent Sint-Pieters

24 januari 2017

Pendelaars signaleren de toenemende trend van opdringerige bedelaars aan het Station Gent Sint-Pieters. In enkele minuten tijd zouden treinreizigers in of rond het station tot meerdere keren aangesproken worden door bedelaars, vaak met hetzelfde verhaal: ze vragen geld voor eten of hebben geld nodig voor een hotel omdat de nachtopvang volzet is, meestal in het Frans.

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

Kan de lokale en/of spoorwegpolitie de toenemende trend van opdringerige bedelaars in de stationsomgeving bevestigen?

Zo ja, werden deze personen hierop al aangesproken en doorverwezen naar de juiste hulpverlening en werd desgevallend, in het kader van het politiereglement op de bedelarij, al opgetreden?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

De lokale Politie kan de toenemende trend van opdringerige bedelaars in de stationsomgeving niet bevestigen. Op regelmatige basis worden er acties georganiseerd die gericht zijn op agressieve bedelaars en/of slachtoffers van mensenhandel.

De lokale Politie stelt vast dat de omgeving van het Sint-Pietersstation niet langer in trek is bij de bedelaars. Er is eerder een verschuiving naar het centrum van de stad alsook naar naburige gemeenten. Tijdens overlegmomenten met de collega's van de Spoorwegpolitie wordt dit gegeven door hen bevestigd.

Indiejn er bedelaars worden aangetroffen worden deze steeds ge¨dentificeerd maar ook geïnformeerd. Zachte informatie wordt werehouden. Indien er een vermoeden is van slechtofferschap, in het kader van mensenhandel, wordt proces-verbaal opgemaakt. Belangrijk hierbij is dat het bedelen an sich niet strafbaar is, maar dat elke gemeente de tools in handen heeft om een eigen handhavingsbeleid te voeren via de Gemeentelijke Administratieve Sancties. Deze tools worden binnen de Politiezone gehanteerd zoals voorgeschreven.

Daniël Termont
Burgemeester

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info