Parkeerplaatsen voor brom- en motorfietsen

27 maart 2017

Voor de ontruiming van de Belfortparking bevonden zich t.h.v. de inrit een beperkt aantal parkeerplaatsen voor motorfietsen. Bij de heraanleg en de integratie van de Botermarkt in de voetgangerszone gingen die verloren en ontstond spontaan de gewoonte om brom- en motorfietsen langs de gevel van het stadhuis in de Hoogpoort te parkeren, waar ze weinig tot geen hinder opleveren.

De Hoogpoort zal echter tot het autovrij gebied behoren en voor bromfietsen klasse B en motorfietsen niet meer toegankelijk zijn zonder vergunning. Eenzelfde situatie doet zich voor t.h.v. het Koophandelsplein.

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

Zullen aan de rand van het autovrij gebied ook parkeerplaatsen brom- en motorfietsen voorzien worden? Zo ja, op welke plaatsen?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Momenteel zijn er buiten het autovrij gebied op de volgende plaatsen parkeerplaatsen voor motorfietsen voorzien:

  • Kammerstraat;
  • Bij Sint-Jacobs;
  • Drabstraat.


Hier zijn zeer regelmatig nog vrije plaatsen. Er worden geen extra parkeerplaatsen voor motorfietsen voorzien i.k.v. de invoering van het autovrij gebied.

Motorfietsen mogen echter worden geparkeerd op reguliere auto-parkeerplaatsen (maar niet op voorbehouden bewonersplaatsen). Motorfietsen zonder zijspan of aanhangwagen mogen schuin of haaks op de rand van de vrijbaan parkeren op voorwaarde dat zij binnen het aangeduide parkeervak blijven.

Binnen één parkeervak mogen meerdere motorfietsen geparkeerd worden.

Sinds 1 maart 2017 mogen motorfietsen ook buiten rijbaan en afgebakende parkeerzones opgesteld worden als ze "de andere weggebruikers daarbij niet hinderen of in gevaar brengen".

Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info