Onderbord 'Graffitistraatje'

19 februari 2018

Tijdens de commissie cultuur bleek de schepen mijn idee om de Werregarenstraat, het steegje tussen de Hoogpoort en de Onderstraat, van een onderbord ‘Graffitistraatje’ te voorzien zeer genegen. Sinds het steegje in 1995 een gedoogzone werd voor graffiti en streetart in het centrum van onze stad wordt het niet alleen in de volksmond, maar ook bij de stadsgidsen en in toeristische info al zo genoemd.

De schepen verwees naar de bevoegdheid van de burgemeester in deze.

Bent u bereid een extra (officieus) onderbord met de vermelding "Graffitistraatje", zoals bijvoorbeeld Pierkesstroate, voor de Werregarenstraat te voorzien als eerbetoon aan de street art artiesten die dagelijks het straatje van uitzicht doen veranderen?

Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Ik kan u kort antwoorden: jazeker, ik ben daartoe bereid. Wij beschouwen graffiti en street art al lang als volwaardige kunstdisciplines, vandaar ons beleid daarrond – met die kanttekening evenwel, dat het louter aanbrengen van tags op plekken waar die niet thuishoren (zoals op de Graslei, onlangs), daar voor ons niét toe behoren.

Hoe dan ook: goed gemaakte graffiti brengt letterlijk kunst op straat en kleur in de stad, en dat past perfect binnen ons beleid van kunst in de publieke ruimte; het past perfect bij onze baseline die zegt dat Gent een bruisende stad is ‘van kennis en cultuur, toegankelijk voor iedereen’.

Ik heb daarom opdracht gegeven aan onze diensten om hiervoor de nodige besluitvorming voor te bereiden.

Daniel Termont
Burgemeester

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.