Gent als gaststad voor Europese Kampioenschappen

24 september 2018

De succesvolle Europese Kampioenschappen in Berlijn en Glasgow afgelopen zomer doen mij als sportliefhebber en Gentenaar dromen. Deze nieuwe formule bundelt de Europese kampioenschappen van verschillende sportdisciplines tot een mini Europese Olympische spelen. De organisatie gebeurt niet door 1 stad, maar door een duo van steden. Als we de prestaties en medailleoogst van de Belgische deelnemers bekijken zie ik zovele linken met onze Stad Gent als sportstad. Vele atleten trainen dag in dag uit in onze stad en worden hier opgeleid tot toppers. Zijn ze niet als Gentenaar geboren, dan zijn ze het mettertijd voor een stuk al geworden.

Ik wens dan ook het ambitieus plan te lanceren om een Gentse kandidatuur te onderzoeken als gaststad voor een volgende editie in samenwerking met een partnerstad. Zijn we dit tegenover onze gedreven (Gentse) atleten niet enigszins verplicht om dit te onderzoeken? Ik ben ervan overtuigd dat we de atleten met Gentse roots en links achter dit idee kunnen scharen en Gent nog meer dan ooit profileren als echte sportstad!

Concreet wens ik u dan ook te vragen of u dit idee genegen bent en u bereid bent om te onderzoeken of we de kandidatuur van Gent als gaststad voor één van de volgende edities kunnen voorbereiden en indienen?

Carl De Decker
Gemeenteraadslid


Antwoord:

De eerste editie van de Europese Kampioenschappen was een schot in de roos. De bundeling  van de disciplines atletiek, zwemmen, roeien, wielrennen, golf, gymnastiek en triatlon in één enkel evenement zorgden voor heel wat meer uitstraling dan voorheen en deed inderdaad bij wijlen denken aan de Olympische Spelen.

Een dergelijk evenement is zowel  organisatorisch als infrastructureel een enorme uitdaging voor de gaststeden. Om u even een idee te geven: ongeveer 1.500 atleten hebben deelgenomen aan het Europees Kampioenschap Atletiek in Berlijn en tegelijkertijd hebben meer dan 3.000 atleten deelgenomen aan de andere kampioenschappen in Glasgow. Elk van die kampioenschappen werd georganiseerd door de respectieve sportfederaties in samenwerking met de gaststad.

Maar ik ben ervan overtuigd dat wij in Gent zowel over de knowhow als de infrastructuur beschikken om samen met een andere Europese stad dit evenement te “hosten”. U zult zich wellicht nog herinneren dat in 2017 Gent gaststad was voor de Europese Bedrijfssportspelen, een competitie met  meer dan 5.000 atleten. Wij hebben toen ongelofelijk veel lof gekregen van de Europese Federatie voor Bedrijfsport.

Voor de volgende editie van de Europese Kampioenschappen zijn we evenwel te laat. De selectieprocedure loopt inmiddels. De eerste stap in het bidding-proces was de verdeling van “het official Bid Information Document” aan de geïnteresseerde gaststeden met een vragenlijst die moest ingevuld worden. Aan de hand daarvan zullen de deelnemende Europese sportfederaties binnenkort bekendmaken waar de Europese spelen in 2022 zullen plaatsvinden.  Mogelijke bids zijn:

  • Brussel en Eindhoven, België en Nederland
  • Hamburg, Duitsland
  • Londen, Verenigd Koninkrijk
  • Katowice, Poznan and Pruszków, Polen
  • Rome, Italië
  • Noordrij-Westfalen, Duitsland
  • Berljin, Duitsland
  • Göteborg en Malmö, Zweden.

Voor de editie  van 2022 zijn we dus te laat. Maar ik denk dat we onze ambitie om van Gent een Europese Topsportstad te maken verder moeten uitbouwen. Het zou dan ook geen slechte zaak zijn mochten we nu al de kiemen zaaien om de organisatie van de Europese Kampioenschappen van 2026 binnen te halen. Concreet denk ik  aan een gezamenlijke kandidatuur met één van onze zustersteden. Ik zal daarom vragen aan de Sportdienst om alvast de nodige contacten te leggen en een mogelijke kandidatuur voor te bereiden.

Resul Tapmaz
Schepen van Welzijn, Gelijke kansen, Gezondheid en Sport

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info