Vluchtheuvels Frans Uytterhovestraat

Enkele bewoners in de residentiële wijk in Sint Amandsberg, in de Frans Uyttenhovestraat, meldden mij dat er eind december  2018 definitieve vluchtheuvels in de straat zijn geplaatst, nadat er eerder een tijdelijke was geplaatst.

Bij het verdwijnen van de tijdelijke vluchtheuvel reageerden de buurtbewoners opgetogen. 

Zowat alle buurtbewoners vinden vluchtheuvels in de Frans Uyttenhovestraat onnodig en storend. 
Als auto’s met aanhangwagens in de straat over de vluchtheuvels rijden maakt dit een oorverdovend lawaai en bovendien is het telkens optrekken en afremmen van voertuigen niet goed voor het milieu. 
 
Vraag:
 
1. Wie is de opdrachtgever voor het plaatsen van deze vluchtheuvels?

2. Wat is de reden van plaatsen van vluchtheuvels op deze plaats?

3. Kunnen deze vluchtheuvels alsnog worden weggenomen?

 

Antwoord:

Het  Mobiliteitsbedrijf initieerde deze snelheidsremmende maatregelen op vraag van bewoners.

Er waren bij de Dienst Wegen klachten binnengekomen over de hinder van de verkeersdrempel. De Dienst Wegen heeft toen aan het Mobiliteitsbedrijf gevraagd of zij de verkeersdrempel mochten vervangen door twee rijbaankussens. Het Mobiliteitsbedrijf heeft hiermee ingestemd, op voorwaarde dat het om betonnen rijbaankussens zou gaan, omdat die erg duurzaam en slijtvast zijn en daardoor ook minder geluidsoverlast veroorzaken. De Cel Verkeerstechniek heeft de locatie van deze rijbaankussens grondig gekozen op een locatie waar de huizen ver van de rijweg afstaan.

Het is niet de bedoeling om deze rijbaankussens weg te nemen. De rechtlijnigheid van de Frans Uyttenhovestraat nodigt makkelijker uit tot hogere snelheden dan de toegelaten snelheid. Door de drempel te vervangen door betonnen rijbaankussens wordt het geluidseffect door overrijdende voertuigen verminderd.

 

Filip Watteeuw

Schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

 

 

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info