Sick-building-syndroom

23 mei 2019

Ingenieurs aan de Universiteit Antwerpen hebben een innovatieve reactor ontwikkeld die de lucht binnen in een ruimte zuivert, i.p.v. ze aan te vullen met buitenlucht. Op die manier kunnen roetdeeltjes gezuiverd worden en stikstofoxiden uit de lucht worden gehaald. Dit zou een oplossing kunnen bieden voor het zogenaamde 'sick-building-syndroom'.

Want onvoldoende geventileerde ruimten leiden vaak tot gezondheidsklachten als hoofdpijn, vermoeidheid en concentratiegebrek. In onze eigen raadszaal zitten we vaak met 70 personen en meer, gedurende een vijftal uren samen. Regelmatig klagen raadsleden over de luchtventilatie in de zaal.

Vraag:

  • Heeft de schepen weet van het ‘sick-building-syndroom‘ in onze Gentse raadszaal?
  • Hoe wordt de lucht in onze zaal gezuiverd?
  • Heeft u interesse om zo een innovatief ventilatiesysteem te installeren?

Mieke Bouve
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Tot nog toe hebben we geen weet van klachten die zouden kunnen wijzen op het “sick-building-syndroom” in de raadzaal van het stadhuis. Als er raadsleden zijn last ondervinden van de luchtventilatie in de gemeenteraadszaal, dan mogen ze die klachten doorgeven aan de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. Zij zullen deze klachten dan verder onderzoeken en bekijken wat er kan of moet gebeuren.  

Momenteel is er verluchting aanwezig in de raadzaal van het stadhuis, die werkt op zowel op tijd als manueel. De verluchting wordt ook gebruikt als verwarming. 

Aangezien we momenteel geen weet heb van klachten over de luchtventilatie in de gemeenteraadszaal zijn we nog niet van plan om te investeren in dit innovatieve luchtinstallatiesysteem. Indien de komende maanden naar aanleiding van deze vraag toch klachten binnenkomen dan zijn we uiteraard bereid om dit verder te onderzoeken.

Het is uiteraard wel interessant om dit onderzoek te volgen. Het gaat hier over de onderzoeksfase in het kader van een doctoraat. De reactor voor luchtzuivering is nog niet in productie dus we kunnen die ook nog niet aankopen.

Annelies Storms
Schepen van Feesten en Evenementen, Facility Management

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info