Lichtkunstwerk 'Blauwe Vogels'

18 april 2019

Blauwe Vogels is gecreëerd door de  Franse ontwerpstudio Pitaya en is geïnspireerd op het beroemde sprookje van de Gentse nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck.

Lichtgevende blauwe vogels werden opgehangen in een boom aan de Predikherenlei en door hun reflectie in het water zorgen ze voor een dubbel nachtbeeld. Het lichtkunstwerk Maeterlinck was een van de hoogtepunten van het lichtfestival Gent 2012. Het werk werd door de stad aangekocht en zo kunnen Gentenaars en toeristen het het hele jaar door bewonderen.

Vraag:
Er hangen ongeveer een 40-tal origamivogels in de boom waarvan er al geruime tijd één vierde niet brandt. Is het mogelijk om die te herstellen zodat het lichtkunstwerk geheel tot zijn recht komt?

De bijhorende grijze sokkel (aan de brug) met info omtrent dit kunstwerk valt nauwelijks op en heel wat toeristen lopen er door de ongelukkige plaatsing aan voorbij. Kan die duidelijker en/of zichtbaarder worden opgesteld?

Mieke Bouve
Gemeenteraadslid

Antwoord:
Er werd inmiddels opdracht gegeven om de nodige herstellingen uit te voeren. Voor het melden van storingen of defecten kan men uiteraard ook steeds terecht bij ons servicecenter Gentinfo (09 210 10 10 - gentinfo@stad.gent). Gentinfo zorgt dan voor de correcte doorstroming en opvolging van de melding.

Naast de herstelling van het kunstwerk zelf, is sinds de installatie van het kunstwerk ook in onderhoud voorzien van de boom, zodat het kunstwerk niet door takken en gebladerte overwoekerd wordt.

Wat het infobord betreft:

Het infobord maakt deel uit van een reeks gelijkvormige infoborden die de voorbije jaren werden geplaatst bij diverse kunstwerken en monumenten verspreid over de Stad. Momenteel staan er in de hele stad zo'n 70 dergelijke infoborden.

Voor de herkenbaarheid hebben alle borden een gelijkaardige lay-out. Daarbij wordt in twee formaten voorzien:
- een klein rype met afmetingen 120 cm hoogte en 30 cm breedte, en
- een groot type met afmetingen 220 cm hoogte en 84 cm breedte.

Indien de locatie geen alleenstaand frame toelaat, werd in bepaalde gevallen geopteerd voor het aanbrengen van een muurplaat.

Omwille van de smalle doorgang en beperkte opstelruimte door het brughoofd en het smalle trottoir werd hier inderdaad voor het kleine type gekozen, opgesteld recht tegenover het kunstwerk.

Eenvoudig zal het niet zijn, maar ik heb de diensten inmiddels wel gevraagd een mogelijk alternatief te bekijken.

Sami Souguir
Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.