GAS boete bij het wandelen door autovrijgebied met brommer aan de hand

8 juli 2019

In het begin van het jaar (januari 2019) is er een gas boete opgelegd (ref 750661) voor het wandelen in het autovrij gebied met een brommer (Vespa) aan de hand.

Vraag:

Ik neem aan dat dit een vergissing is, het kan toch niet de bedoeling zijn dat men beboet wordt voor het wandelen door het autovrij gebied, zij het met een brommer aan de hand. Het is uiteraard niet de bedoeling om de concrete boete nu nog te gaan betwisten, het gaat in casu om het algemeen principe.

Christophe Peeters
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Het C3-bord staat volgens het Verkeersreglement  voor ‘Verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder.’ (art. 68).

Het Verkeersreglement bepaalt dat wie een fiets of een tweewielige bromfiets (bromfiets klasse A of klasse B of speed pedelec) aan de hand leidt geen bestuurder is, maar wordt gelijkgesteld met een voetganger (art. 2.13, 2.17 en 2.46). Bij het voorbijstappen van een verkeersbord C3 met een tweewielige bromfiets aan de hand begaat betrokkene dus geen inbreuk tegen het toegangsverbod ‘voor iedere bestuurder’.

Echter wie een motorfiets aan de hand leidt, wordt niet gelijkgesteld met een voetganger en is overeenkomstig het Verkeersreglement nog altijd een bestuurder. Bij het voorbijstappen van een verkeersbord C3 met een motorfiets aan de hand begaat betrokkene dus wel degelijk een inbreuk tegen het toegangsverbod ‘voor iedere bestuurder’.

Een bromfiets klasse A of klasse B heeft een S-A of S-B nummerplaat (beperkte cilinderinhoud / maximumvermogen / maximumsnelheid) (art. 2.17). De GAS-boete waarvan sprake (ref 750661) betreft een voertuig (VESPA PX125) met een M-nummerplaat, dus wettelijk gezien – gezien cilinderinhoud / maximumvermogen / maximumsnelheid - een motorfiets (art. 2.18).

Deze boete is dus geen vergissing. Wie met een fiets of bromfiets wandelt door een toegangspoort van het autovrij gebied, aangeduid met C3-bord, wordt niet beboet omdat hij geen bestuurder is. Wie met een motorfiets wandelt door een toegangspoort van het autovrij gebied, aangeduid met C3-bord, wordt wel beboet omdat hij een bestuurder is en dus een overtreding begaat tegenover het C3-bord.
               
Het Verkeersreglement is federale regelgeving waarvan wij lokaal niet kunnen afwijken.

Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.