Waterkwaliteit en paaiplaatsen te Gent

30 augustus 2019

De inspanningen van het stadsbestuur om de rivieren schoner te maken werpen duidelijk hun vruchten af. Een gevolg van dit beleid is dat er steeds meer vissen aan te treffen zijn in onze Gentse wateren. In Portus Ganda vinden we onder andere paling, baars, blankhoorn, karper en brasem terug.

De groeiende vispopulatie en het proper wordende water in het Gentse verheugt niet alleen mij, maar maakt bv. ook de Gentse Aalscholver blij. Zo is de cirkel rond en toont ons stadsbestuur de essentie van proper water in Gent aan.

Echter mogen we niet te vroeg victorie kraaien. Zo heeft het proper wordende water een tekort aan paaiplaatsen als neveneffect. Van oudsher is er een paaiplaats aan de Mahatma Gandhistraat ter hoogte van de Bourgoyen Ossemeersen en eentje met riet ter hoogte van de Lieve aan het Rabot. Als het stadsbestuur echter de volledige vruchten wil plukken van haar ecologisch beleid, dan lijkt het me onvermijdelijk dat er moet gekeken worden naar het bijkomend creëren van paaiplaatsen in onze Gentse wateren. Een samenwerking met het Vlaams Agentschap Natuur en Bos lijken me aangewezen.


Vraag:

  • Hoeveel paaiplaatsen kent Gent momenteel?
  • Zullen de werken aan de Hoosmolen, Bourgoyen Ossemeersen, een impact hebben op de huidige paaiplaats?
  • Kan ik een oplijsting krijgen van de vissoorten die er paaien?
  • Zal de schepen werk maken van bijkomende paaiplaatsen of eventueel het bevoegde agentschap daar voor aanmanen?
  • Is er reeds contact geweest met de hogere overheden inzake de paaiplaatsen in Gent?

Mattias De Vuyst
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Het volledige antwoord van schepen De Bruycker leest u hier.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.