Heraanleg Zandberg

20 november 2019

Al jarenlang wordt de Zandberg, het pleintje achter het politiecommissariaat Belfort, gekenmerkt door verzakte kasseien.

Een heraanleg is meer dan noodzakelijk. De werken zouden in januari van dit jaar van start gaan. 

Het nieuwe ontwerp zet in op een autoluwe leefomgeving met meer kwaliteit, die ruimte biedt aan ontmoeting en groen. Er is ook aandacht voor een rustige verkeersafwikkeling. Betonnen fietsstroken maken de straat met de typerende kasseien meer fietsvriendelijk. Anderzijds beperken deze stroken ook het rolgeluid van de wagens, doordat ze niet meer over de kasseien moeten daveren.

Vraag:
Er is tot op vandaag weinig gebeurd. Wanneer zullen de werken aanvangen en tegen wanneer zal de Zandberg vernieuwd zijn? Kan u toelichting geven bij het definitieve ontwerp?
Wat is kostprijs van deze heraanleg?

Veli Yüksel
Gemeenteraadslid

Antwoord:
Betreft uw vraag over de timing van de heraanleg van Zandberg:

  • Het definitief ontwerp werd vandaag goedgekeurd door het college.
  • Start archeologisch onderzoek: 2dec 2019 tot +/- midden januari 2020
  • opmaak archeologische nota +1mnd: eind jan 2020
  • goedkeuring archeologienota door Onroerend Erfgoed +15dagen: febr 2020
  • aanvraag omgevingsvergunning: febr 2020
  • Effectieve omgevingsaanleg staat momenteel onder voorbehoud van ongekende obstakels ingepland begin 2021.

Het nieuwe ontwerp zet in op een leefomgeving met meer kwaliteit, die ruimte biedt aan ontmoeting en groen en met aandacht voor een rustige verkeersafwikkeling. We richten de Zandberg in als woonerf: autoluw, met een maximumsnelheid van 20 km/uur, en voetgangers hebben voorrang, auto’s zijn er te gast.

Het nieuwe ontwerp voorziet in een viertal grote groenzones aan de zijkant van het plein waar bomen voor een mooi groen effect zullen zorgen. Deze groenzones geven meer rust in het straatbeeld en zijn ook bedoeld om het regenwater in de bodem te laten infiltreren.

De huidige rijrichtingen blijven behouden. Het plein in de Zandberg zal autoluwer worden aangezien we er een woonerf van maken met in totaal acht parkeerplaatsen en een viertal fietsenstallingen.

De uitvoering van de werken is momenteel voorzien in ons lopende raamcontract groot onderhoud en de effectieve raming moet nog opgemaakt worden op basis van de definitieve plannen, resultaten van de diverse proeven die nog worden uitgevoerd en ongekende zaken die bv uit het archeologisch onderzoek zouden mogen volgen.

Momenteel staat dit in de projectendatabank van de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen ruw  geraamd op 325.000€. 

Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info