EK voetbal 2020

20 december 2019

Komende zomer vindt het Europees kampioenschap voetbal plaats. Uit ervaring bij vorige tornooien waar de Belgen aan deelnamen weten we dat dit enorm veel teweegbrengt in ons land.

Op vele plekken, al dan niet op privé terrein, worden grote schermen geïnstalleerd om in groep van de wedstrijden te kunnen genieten. Dit vergt uiteraard een zeer goeie afstemming met de diverse veiligheidsdiensten. Het gaat immers om grote mensenmassa’s op 1 plek.

Voor de horeca, ook in Gent, zijn vooral de wedstrijden van de Belgen echte topdagen. Ook uitbaters bereiden zich graag tijdig voor op dit evenement.

Vraag:
Wat is het beleid in Gent betreffende grote schermen voor het aankomend EK voetbal? Zowel aangaande openbaar domein als op privé domein (horecazaken en grote schermen in openlucht op privé domein)

Zullen de horeca uitbaters ingelicht worden door Stad Gent over de do’s en don’ts zodat zij weten wat kan en waar ze zich desgevallend aan moeten houden?

Steve Stevens
Gemeenteraadslid

Antwoord:
M.b.t. uitzendingen op groot scherm heeft het stadsbestuur de intentie om alle wedstrijden van de Belgische nationale ploeg op het EK 2020 op het Sint-Pietersplein te vertonen. De bedoeling zal zijn dat er een soort van fanzone wordt ingericht waar alle wedstrijden van de Rode Duivels in groep kunnen gevolgd worden. De nodige besluitvorming wordt hiertoe voorbereid en zal op het college worden voorgelegd door bevoegde schepen Storms.

Naast deze vertoningen zijn de verschillende bevoegde diensten momenteel bezig met het opstellen van een politiereglement waarin de algemene regels worden vastgelegd m.b.t. uitzendingen in openlucht en in afgesloten plaatsen, zowel op openbaar als privédomein. Dit zal door de burgemeester op het college worden voorgelegd binnen afzienbare tijd.

Er zal op korte termijn gecommuniceerd worden naar de organisatoren en horeca-uitbaters zodat er zo weinig mogelijk verwarring bestaat omtrent de rechten en plichten m.b.t. het vertonen van de wedstrijden EK 2020.

Mathias De Clercq
Burgemeester

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.