Verlichting Muidepoort

11 februari 2020

Gemeenteraadslid Veli Yüksel werd aangesproken door bewoners van de Muidepoort en omgeving ivm de onveilige oversteekplaats aan het kruispunt Muidepoort/Loodsenstraat-Roerstraat. Vooral ‘s avonds is de zichtbaarheid zeer slecht voor automobilisten om de voetgangers te zien.

Een andere problematiek betreft te snel rijden op de Muidepoort. Ook een problematiek die zich vaak ‘s avonds voordoet.

Vraag:
Is het mogelijk om aangepaste (led-)verlichting te plaatsen ter hoogte van het zebrapad op het kruispunt Muidepoort/Loodsenstraat-Roerstraat?
Op welke termijn kan de verlichting er komen?
Is het mogelijk op de Muidepoort maatregelen te nemen zodanig dat automobilisten en andere weggebruikers zich houden aan de snelheidsbeperking?
Welke maatregelen zal u nemen?
Op welke termijn kunnen de aanpassingen worden doorgevoerd op Muidepoort om het verkeer veiliger te maken?

Antwoord:
Onderzoek door de dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen heeft aangetoond dat er inderdaad sprake is van een donker stuk door (tijdelijke) wegname van een lichtpunt in functie van werken. Het vermoeden bestaat dat de aannemer van de werken zelf het lichtpunt verwijderd heeft.

De cel openbare verlichting van de Stad Gent vraagt dit verder na bij Fluvius. Een medewerker van de cel openbare verlichting zal binnenkort, samen met FLUVIUS, ter plaatse gaan om deze locatie en de ruimere omgeving te bekijken. Hierbij zal er nagegaan worden of de locatie voldoende verlicht is, of er eventueel lichtpunten moeten bijgeplaatst worden of dat er nieuwe technologie (LED) gebruikt moet worden, wegens verouderde lampen. Voorafnames op dit onderzoek kunnen we vooralsnog niet maken.

In het verleden voerde het Mobiliteitsbedrijf reeds verschillende snelheidsmetingen uit op de as Voormuide-Muidepoort-Pauwstraat. De V85 (= snelheid die door 85% van de voertuigen niet wordt overschreden) lag hier steeds tussen 38 en 45km/h. Huidige cijfers van navigatiesysteemproviders liggen in dezelfde lijn van deze gemeten snelheden.
Om bovenstaande redenen zijn er dan ook geen maatregelen gepland die een aanleiding vinden in een snelheidsprobleem. Wel is het zo dat er nood is aan een verhoging van de leefkwaliteit en veiligheid in de Muidepoort. Dit omdat de as momenteel hoge verkeersintensiteiten te verwerken krijgt..  De bouw van de Verapazbrug tracht daar een deel van het antwoord te bieden doordat doorgaand verkeer tussen R4 en R40 dan via deze weg de verbinding kan maken. Na het openstellen van deze brug kunnen er maatregelen genomen worden op de as Voormuide-Muidepoort die de straten verkeersluwer maken en daarmee de leefkwaliteit en veiligheid verhogen. De wijk Muide-Meulestede is bovendien één van de wijken die geselecteerd werd om deze legislatuur een wijkmobiliteitsplan op te starten, ook gericht op verhogen van de verkeersleefbaarheid enz..

Momenteel loopt het vergunningsproces voor de Verapazbrug. Het agentschap wegen en verkeer is de trekker van dit project.

https://wegenenverkeer.be/verapazbrug 

Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info