QR codes op de Ivago-kaarten

23 april 2020

Om de wilgroei van klantenkaarten en betaalkaarten tegen te gaan gebruiken steeds meer mensen apps als Stocard.

Ook de kaarten van Ivago kennen een QR code die inscanbaar is. Helaas geraakt men er niet mee doorheen de slagbomen van het containerpark, daar de slagbomen niet van een scansysteem voorzien zijn, maar de magneetstrip van de kaart nodig is om aan te melden.

Het personeel moet mensen handmatig binnenlaten aan de hand van de unieke code van de kaart, die zij kunnen intikken in het systeem.

Vraag:
Kunnen we onze containerparken van een toegangsysteem voorzien dat de QR code op de Ivagokaarten kan scannen, dusdanig we onze kaart niet altijd fysiek moeten bijhebben, maar digitaal kunnen opslaan bij onze andere kaarten?
Voor wat worden de QR codes op de Ivagokaarten juist gebruikt, aangezien ze niet gebruikt worden voor de toegangcontroles aan onze containerparken?
Wanneer we mensen digitaal laten binnengaan met een ingescande kaart, is het wel makkelijker om kaarten door te geven. Ik weet niet in welke mate dat een problematiek is of zou kunnen zijn naar de toekomst? Met andere woorden, leeft de problematiek van het aanmelden met kaarten van andere mensen die hun beurten niet opgebruikt krijgen?

Mattias De Vuyst
Gemeenteraadslid

Antwoord:
De komende jaren zullen we de recyclageparken volledig vernieuwen.

Bij die vernieuwing zal ook het toegangssysteem aangepakt worden, inclusief de manier waarom men zich zal kunnen aanmelden. Een belangrijk aspect daarbij is dat we zeker moeten zijn dat het die persoon/dat gezin is waar de toegang aan verbonden is, die ook binnen gaat. Daarom kijken we vooral in de richting van het gebruik van de elektronische identiteitskaart, vandaag nog steeds de referentie die ook bij andere intercommunales wordt gehanteerd. We bekijken echter ook of aanmelden via smartphone mogelijk is.

Het gebruik van de QR-code is helaas één van de minst veilige middelen, aangezien deze zeer makkelijk te kopiëren en dus te misbruiken is. Ze kan enkel veiliger worden gemaakt als je ze koppelt met een andere manier van authenticatie (pincode, login, vingerafdruk, iris scan, enz).

Een belangrijk element is dat de kaart verbonden is aan beurten en aan een betaling. Dit wil zeggen dat iemand dus op het park kan komen, ‘kosten’ kan maken en wegrijden. Als dit in de verkeerde handen terechtkomt, maakt die schulden op de rekening van iemand anders. Uiteindelijk gaat IVAGO dan terugvorderen bij de verkeerde en zal die ook geen toegang meer krijgen tot het park tot de rekening vereffend is.

Dit is het belangrijkste verschil met de getrouwheidskaarten die bijvoorbeeld winkels hanteren, die gelden enkel om een korting of een voordeel toe te kennen. We denken daarom dat het gebruik van de QR code geen goed idee is.

De problematiek van het gebruik van een kaart van anderen leeft inderdaad. Het gebeurt dat mensen zich aanbieden met méér dan één kaart. Dit is oneigenlijk gebruik. Een nieuw toegangscontrolesysteem kan hierop een antwoord bieden.

De QR-code die nu op de kaart is vermeld, is een link naar het recyclageparkreglement op de IVAGO-website. Het aanmelden gebeurd nu via de magneetstrip.

Bram Van Braeckevelt 
Schepen van Personeel, Werk en Sociale Economie, Openbare Netheid en Toerisme

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.