Koopzondagen

19 mei 2020

De winkels zijn open voor runshoppen. Elke eerste zondag van de maand vindt in Gent een koopzondag plaats. Om de Gentenaars en andere klanten buiten Gent te stimuleren om hun inkopen in de stad te doen, is de bus en tram op koopzondagen gratis.

Zondag 7 juni is het de eerste koopzondag na Corona. Het is belangrijk om de handelaars duidelijk te verschaffen over het al dan niet doorgaan van koopzondagen in onze stad. 

Vraag:
Gaan de koopzondagen in Gent door?
De koopzondagen van april en mei konden niet doorgaan wegens Corona-lockdown. Moet de stad de factuur van De Lijn alsnog betalen? 

Veli Yüksel
Gemeenteraadslid

Antwoord:
Na afweging van de pro’s en de contra’s werd in de taskforce handel en horeca (een uitbreiding van het Dagelijks Bestuur van PuurGent) beslist om de koopzondag van juni te behouden en die ook te promoten door PuurGent. Ook de service gratis openbaar vervoer wordt vanaf juni weer ingezet. PuurGent wijst in de communicatie en promotie op de veiligheidsmaatregelen die zowel door de Lijn als door we winkeliers worden genomen zodat het voor iedereen veilig is om te komen (run)shoppen in Gent en het openbaar vervoer te gebruiken.

Door de koopzondag opnieuw te activeren bieden wij naast een klassieke zaterdag ook de mogelijkheid om op zondag te shoppen, wat resulteert in een betere spreiding.

We geloven er sterk in dat we nu moeten inzetten op maximale ondersteuning van de Gentse handelaar en dat ook de promotie van de koopzondag hierin een belangrijk element is.

De koopzondagen van april en mei konden niet doorgaan wegens Corona-lockdown.

Voor de maanden april en mei hebben wij beroep gedaan op overmacht zoals omschreven in artikel 7 van de jaarovereenkomst tussen de VVM en PuurGent.

Voor 2020 zal PuurGent dus geen factuur ontvangen voor de maanden april en mei.
PuurGent wil ook benadrukken dat de samenwerking met de Lijn ook in deze moeilijke periode constructief is verlopen.

Sofie Bracke
Schepen voor Economie, Ondernemen, Handel, Haven, Sport, Digitalisering en Publiekszaken

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.