Werken Sint Joriskaai

14 mei 2020

De bewoners van de St. Joriskaai ontvingen de infobrief ivm de werken aan de Sint-Jorisbrug die nog zullen plaatsvinden tot eind oktober.

In deze buurt wonen er heel wat ouderen en (zieke) mensen die lijden onder de werken die nu al maanden aan de gang zijn. Voor velen onder hen waren de nodige straalwerken erg traumatiserend, die uiteindelijk hebben geleid tot officiële klachten bij het gemeentebestuur. 

Vraag:
Zou het mogelijk zijn om de buurt iets meer inzichten te geven in de details van de werken en inschatting qua geluid. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat een voetpad aanleggen in verschillende fases verloopt: 

Uitbreken van het huidige voetpad
Bewerking ondergrond
Tegelen 
... 

Het zou de bewoners enorm helpen om beter te begrijpen hoe lang die fases ongeveer duren, en welke zware machinerie of decibels hierbij komen kijken.  Zo kunnen ook zij de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Het zou ook helpen om niet elke dag te hoeven op te staan met het geluid van drilboren en slijpschijven, ook al duren de werken dan misschien wat langer. 

Manuel Mugica Gonzalez
Gemeenteraadslid

Antwoord:
De straalwerken en voornaamste schilderwerken zijn ondertussen al enkele weken uitgevoerd. Met het beëindigen van deze werken zijn ook de werken die het meeste lawaai produceerden achter de rug. Dat willen we toch graag beklemtonen. De werken die nu volgen, zullen minder geluidshinder met zich meebrengen. Volledig stil is natuurlijk onmogelijk. Graag lichten we nog even toe welke werken nu nog volgen:

Wat nu volgt zijn werken die noodzakelijk zijn om de renovatie tot een goed einde te brengen.

Er wordt niet langer in twee ploegen gewerkt, maar de gewone werkuren (+-6.30 tot 18.00) in een vijfdaagse werkweek worden wel nog gevolgd.

In de week van 25 mei werd de stelling afgebroken en afgevoerd.
In de week van 2 juni volgen nog schilderwerken en kabelwerken. Omdat er nog enkele doorgangen moeten gemaakt worden, zullen er ook wat boor-, en klopwerken nodig zijn. Ook zal er voor het behandelen van de slijtlaag van de fietsersbrug een diesel-hogedrukreiniger worden gebruikt. Deze werken zullen nog wat geluidshinder met zich meebrengen.
Vanaf de week  van 8 juni tot het bouwverlof zal de aannemer aan het voetpad kant Baudelo werken.

In de eerste week is dit het verwijderen van het voetpad en onderliggende bedding en zullen de klassieke machines voor voetpadwerken worden aangevoerd en gebruikt. Dit is vergelijkbaar met andere voetpadwerken op het openbaar domein. Normaal gezien ontvangen wij hieromtrent weinig klachten inzake geluidshinder.
Vervolgens zullen de brugdekvoegen ter hoogte van het voetpad worden vervangen en een waterdichte rok op de brug worden gekwast.
Eind juni, afhankelijk van het vorderen van de werken, wordt het schuimbeton gegoten en manueel verwerkt.

Afhankelijk van de vordering van de werken, zal na het bouwverlof het voetpad kant Baudelo worden afgewerkt met klinkers en zullen dezelfde werken aan het voetpad kant Van Eyck worden uitgevoerd.
De werken zullen normaal gezien eind oktober afgerond zijn.

Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.