Website kinderopvang

20 mei 2008
Inschrijven voor de cr?ches, peutertuinen en onthaalouders van de stad Gent kan via Tinkelbel, het centrale meldpunt kinderopvang bij Gentinfo. De Dienst Kinderopvang onderzoekt de oproepen die binnenkomen bij Tinkelbel en geeft uiterlijk vijf maanden voor de gewenste opvangdatum een antwoord.

De gemeente Maldegem biedt sinds kort informatie met betrekking tot alle kinderopvangmogelijkheden in Maldegem aan via een gemeentelijke website.

Op deze website is praktische informatie te vinden en kan men bovendien per locatie, op een eenvoudige en transparante manier nagaan hoeveel beschikbare plaatsen er zijn.

  • Overweegt de stad Gent om een gelijkaardige website in het leven te roepen?
  • Zo neen, wat is hiervoor de motivering?
  • Zo ja, binnen welke termijn wil men dit realiseren? Zal hierbij ook de priv? sector meegenomen worden?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Dit zal niet gebeuren. Men heeft immers gekozen voor het Tinkelbel-systeem, waarbij mensen zich centraal kunnen aanmelden en men vanuit de Stad de toewijzing doet naar de eigen initiatieven. Hierbij zijn ook het CKO (Centrum voor Kinderopvang) en de priv?-sector aanwezig, zij bieden de mogelijkheid om als mensen zich bij de Stad Gent niet meer kunnen inschrijven, bij hen aan te sluiten. Het principe is dat als men dergelijk initiatief zou doen in Gent, men overal plaatsen tekort zal komen. De situatie Maldegem is niet te vergelijken met de situatie Gent. Gent heeft voor een heel ander systeem gekozen, een portaalsite waar iedereen zich kan melden, of men nu al dan niet plaats heeft. Kind en Gezin heeft eigenlijk ook een website waar alle informatie en initiatieven - ook voor Vlaanderen en Gent - op staan.

De Stad Gent werkt met Tinkelbel: aanmelden, toewijzen en zelfstandige initiatieven motiveren en ook melden dat zij plaatsvinden. Dit is nog altijd geen evidente zaak omdat er zelfstandige initiatieven zijn waarvan de prijzen zeer vari?rend zijn van bijvoorbeeld 350 euro tot 520 euro in de maand. Men moet ook in het bestand Tinkelbel gaan opvolgen: als zelfstandige initiatieven gaan melden dat zij een plaats vrij hebben moet men al onderzoeken welke mensen draagkracht hebben om ze te leiden. Een alleenstaande moeder die bijvoorbeeld een opleiding moet volgen kan men niet naar die plaats gaan leiden. Men heeft daar een totaalzicht op en dat is ook het waardevolle van Tinkelbel.

Er zijn ook zelfstandige initiatieven die zelf willen kiezen wie ze nemen. Bij Tinkelbel (of de Stad Gent) gebeurt dat op een correcte objectieve manier met welbepaalde criteria. Het is een gegeven dat een zelfstandig iemand ook dikwijls zal zeggen: ?persoon X nemen we wel? en ?persoon Y? niet. Daarom heeft men voor een totaal ander systeem gekozen. Er zal geen gelijkaardige website als de gemeente Maldegem worden opgestart. Er zal niet worden op ingegaan omdat dit niet echt van toepassing is op deze stad en eigenlijk een beetje haaks staat op het systeem Tinkelbel.

Rudy Coddens
Schepen van Onderwijs en Opvoeding

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.