Bloemenweide op de Gentse begraafplaatsen

17 augustus 2020

Nabestaanden en bezoekers hechten veel belang aan goed verzorgde begraafplaatsen.

Onlangs zag gemeenteraadslid Patricia De Beule dat op de begraafplaats in Lochristi een prachtige bloemenweide was aangelegd. Fantastisch hoe inspirerend en rustgevend zo’n prachtige bloemenweide is.

Op de begraafplaatsen in Gent heb je vooral ecologische borders wat voor velen soms wat slordig oogt. Wat meer bloemen en kleur zou een totaal ander beeld uitstralen. Nu liggen de begraafplaatsen er soms wat slordig bij.

Vraag:
Kan er op de diverse begraafplaatsen een bloemenweide voorzien worden

Antwoord:
Net zoals u, hecht ook ik als Schepen van Burgerzaken uiteraard veel belang aan de netheid en het algemene uitzicht van onze Gentse begraafplaatsen.

In dat kader wensen we als Stad onze begraafplaatsen dan ook groener te maken, om zo een aangenamere omgeving te creëren voor nabestaanden en bezoekers. Dit doen we aan de hand van een maaibeheer, opgesteld door de experts van onze Groendienst. Bloemen zijn een belangrijk onderdeel van dat maaibeheer.

Onze Gentse begraafplaatsen zijn in de eerste plaats rijk aan wilde bloemensoorten. De Groendienst speelt daar met haar beheer op in, door in bepaalde zones de bloemen te laten bloeien. De  begraafplaatsen Westerbegraafplaats, Gentbrugge, Oostakker, Zuiderbegraafplaats, Wondelgemdries en Zwijnaarde Scheldeakker worden nu reeds zo beheerd. De bloei van steeds meer bloemen zal daar op termijn een kleurrijker beeld opleveren. Ook de andere begraafplaatsen krijgen in de loop van de volgende jaren een soortgelijk maaibeheer.

Het actief aanplanten en/of zaaien van bloemenweides, naast de wilde bloemsoorten, is een piste die momenteel wordt onderzocht. U verwijst in uw vraag naar de begraafplaats van Lochristi en ook zelf zag ik op verschillende begraafplaatsen heel mooie voorbeelden. De verschillende ervaringen daar leren ons echter dat dergelijke plant- en/of zaaiprojecten goed doordacht dienen te gebeuren. Dit om een optimale groei en onderhoud te kunnen garanderen. Een exacte timing kunnen we u daarom nog niet bezorgen.

Mieke Van Hecke
Schepen van Burgerzaken en Protocol - Ambtenaar van Burgerlijke stand 

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info