Kleine criminaliteit moet bestraft worden

23 juni 2008
Vanaf 1?juli?2008 zal Mechelen voor kleine misdrijven een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) opleggen wanneer deze door het parket werden geseponeerd. Deze GAS kan oplopen tot 250?euro. Het kan bijvoorbeeld gaan om fietsdiefstallen, vandalisme of winkeldiefstal.

Dit zijn misdrijven die niet altijd door het parket vervolgd worden, maar die toch veel overlast met zich meebrengen. Ook het niet tijdig verwittigen van de komst van wegenwerken en overlast veroorzaakt door nacht- en belwinkels zullen op deze manier worden gesanctioneerd.

Hoe staat het stadsbestuur tegenover het beleid dat in Mechelen vanaf 1 juli zal worden gevoerd? Overweegt de Stad om dergelijke aanpak ook ingang te doen vinden in Gent?

Sami Souguir
Fractievoorzitter

Antwoord:

Vanaf 1 juli 2008 zal Mechelen inderdaad de kleinere misdrijven zoals fietsdiefstallen, vandalisme of winkeldiefstal bestraffen met administratieve sancties.

Deze procedure kadert in het zogenaamde NERO-project, van toepassing op minderjarigen. Dat NERO-project(Normstelling En Responsabilisering naar aanleiding van Overlast) en heeft als doel kort na de feiten op constructieve manier de minderjarige die overlast en de ouders te confronteren met dit gedrag. Rekening houdende met het pedagogische doel van dit project wensen ze de bovenvermelde overtredingen uit de gerechtelijke sfeer te houden door het toepassen van administratieve sancties. Hierover werd een protocol gesloten tussen het parket, de politie en de burgemeester van Mechelen. Het parket van Mechelen benadrukt dat zij voor gelijkaardige feiten, gepleegd door een meerderjarige, in de eerste plaats zelf zal optreden. Belangrijk hierbij is dat in maart 2005 en mei 2005 er respectievelijk door de Raad van Procureurs en College van Procureurs-Generaal werd overeengekomen dat de zware gemengde inbreuken zoals bedreigingen met aanslag op personen, valse inlichtingen, opzettelijke slagen en verwondingen en diefstal, niet tegenstaande het wettelijk mogelijk is, toch niet in aanmerking kwamen voor administratieve sancties. Blijkbaar wordt hiermee geen rekening gehouden in Mechelen.

Wat de Gentse situatie betreft ligt dergelijke beslissing in eerste instantie bij het parket. Opstarten van een administratieve sanctie is hier enkel mogelijk wanneer het parket groen licht geeft. Administratieve sancties met betrekking tot minderjarigen, die de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt, vergen de instelling van een bemiddelingsprocedure. Deze procedure heeft als doel de dader de mogelijkheid te bieden om de schade te vergoeden of te herstellen.

Tot dusver is dergelijke procedure in Gent nog niet uitgewerkt. De procedure voor het opleggen van een administratieve sanctie is hier vrij log en vergt de tussenkomst van een advocaat die wordt aangesteld door de stafhouder en het Bureau voor Juridische Bijstand. Vanaf 1 juli 2008 komt echter bij de Stad Gent een bemiddelaar in dienst in het kader van de administratieve sancties. De bedoeling is eerst een procedure betreffende de bemiddeling uit te werken. Dergelijke procedure is immers verplicht bij minderjarigen. Hierbij kan eventueel ook worden gedacht aan de uitbreiding van de administratieve sancties naar kleine criminaliteit toe, voorzover het parket hiermee kan instemmen. Zoals blijkt uit voorgaande uiteenzetting meet betrekking tot de situatie in Mechelen zal dergelijke werkwijze meer dan waarschijnlijk enkel worden toegestaan voor inbreuken gepleegd door minderjarigen. Een en ander blijft immers in strijd met de eerder gemaakte afspraken binnen de Raad van Procureurs en het College van Procureurs-Generaal.

Wat de nacht- en belwinkels betreft kan er al worden verwezen naar de Verordening van 25 februari 2008 waarin de voorschriften al gekoppeld zijn aan een administratieve sanctie.

Daniel Termont Burgemeester

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info