Hondenloopweide in Coyendanspark

9 januari 2021

Op openbare plaatsen moet je je hond altijd aan de leiband houden. Dat is nodig om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van andere wandelaars en dieren te beschermen. Maar een hond moet zich eens kunnen uitleven en vrij kunnen rondlopen.

Dit is niet evident voor eigenaars van honden die in een woning zonder tuin of in een appartement wonen. De wijken Macharius en Heirnis zijn druk bewoonde wijken waar veel mensen  een hond hebben.

Vraag:
Kan het groene hoekje naast de appartementen van de Slachthuisstraat ingericht worden als hondenloopweide ?

Manuel Mugica Gonzalez
Gemeenteraadslid

Antwoord:
De ontwikkeling van de Portus site is een private ontwikkeling. Voor deze ontwikkeling werd een ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt (RUP 152 Portus-site) waarbij inderdaad een minimum oppervlakte voor openbaar groen werd vooropgesteld van 2000m². Deze zone dient aan te sluiten bij het verder te vergroenen Veermanplein.

Naast de vraag voor  hondenlosloopweides, is de vraag naar openbaar groen dat bruikbaar en beleefbaar is voor iedere Gentenaar nog hoger, zeker in Gent-Centrum met zijn hoge bebouwingsgraad. De aanleg van een hondenlosloopweide werd in deze zone, met een voor de integratie van een hondenlosloopweide té beperkte groenzone, niet meegenomen.

We zijn ons echter terdege bewust dat de nood aan hondenvoorzieningen en hondenlosloopweides hoog is.  De Groendienst bereidt momenteel een visienota voor m.b.t. hondeninfrastructuur. Hondenlosloopweides behoren hier uiteraard ook toe. Deze visienota zal uitspraken doen over het voorzien van hondenlosloopweides op wijkniveau in heel Gent. Om niet vooruit te lopen op de zaken, wachten we met het voorzien van nieuwe hondeninfrastructuur tot wanneer deze visienota afgewerkt is. Op deze manier kunnen de noodzaak van een hondenlosloopweide én de lokale pro’s en contra’s goed afgewogen worden, vooraleer over te gaan tot de realisatie van een hondenlosloopweide.

Tine Heyse
Schepen van Milieu, Klimaat, Wonen en Noord-Zuid

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info