Oplaadpunten E-bikes

22 december 2020

De E-Bike wint aan populariteit in Vlaanderen en dus stijgt ook de vraag naar oplaadpunten. Een ecologisch vervoersmiddel als de elektrische fiets verdient ook zeker de aandacht. Investeren in infrastructuur voor de elektrisch fiets kan de uitstraling van Gent als fietspad van Vlaanderen ook ten goede komen. 

Vraag:
Hoeveel E-bike oplaadpunten zijn er vandaag in Gent?
Is er een schatting van het aantal E-Bike-gebruikers in Gent?
Zijn er nieuwe oplaadpunten gepland in deze legislatuur? Welke uitrol zal hierbij van toepassing zijn?
Welk budget is daarvoor uitgetrokken?

Veli Yüksel
Gemeenteraadslid

Antwoord:
Er is geen exacte telling van het aantal oplaadpunten in Gent. Er zijn oplaadpunten en stopcontacten op openbaar domein en oplaadpunten van bedrijven/organisaties die je nu al publiek kan gebruiken. Sinds kort probeert de Fietsambassade deze in kaart te brengen.

In 2018 bedroeg het aandeel fietsers in Gent 35%. Bij het in kaart brengen van de modal split werd er geen onderscheid gemaakt tussen fietsen, elektrische fietsen en speedpedelecs. Cijfers uit de stadsmonitor van 2017 geven wel aan dat 11,3% van de Gentse gezinnen beschikken over een elektrische fiets en dat 5% van de Gentse gezinnen beschikken over een bakfiets. In 2017 is dat voor de eerste keer bevraagd, trends over meerdere jaren heen zijn niet beschikbaar. Op meer recente cijfers is het wachten op de volgende editie van het mobiliteitsonderzoek naar verplaatsingsgedrag dat in 2021 gepland staat.

Binnen het fietsparkeren houden we rekening met de elektrische fiets en de speedpedelec. In onze toekomstige buurtfietsenstallingen en afgesloten stallingen op vervoersknooppunten voorzien we oplaadpunten waar het kan. De Stad Gent heeft op korte termijn zelf geen plannen om publieke laadpunten te voorzien, maar de fietsambassade zal een oproep doen naar Gentse ondernemers met de vraag om te melden als zij ook nog een oplaadpunt aanbieden.

Voor de afgesloten fietsenstallingen en buurtfietsenstallingen is een totaalbudget voorzien waarmee ook de laadinfrastructuur gefinancierd zal worden, een exact deelbedrag kunnen we daar niet op plakken.

Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info