Oorlogsmonument 'De Steen'

18 november 2021

11 november is een dag waarop wereldwijd de oorlogsslachtoffers worden herinnerd en zo ook jaarlijks aan het oorlogsmonument aan het oude Ottenstadion in de Tennisstraat te Gentbrugge waar gemeenteraadslid Carl De Decker traditiegetrouw al meermaals op aanwezig was. Bij Gantoiseleden staat het monument bekend als ‘De Steen’. 

Ter nagedachtenis van de gesneuvelde leden van de Eerste Wereldoorlog richtte ‘de Gantoise’ in 1935 deze gedenksteen op. Na de Tweede Wereldoorlog werd er een tweede marmeren plaat bijgezet met de namen van leden die in 1940-1945 stierven. ‘De Steen’ is een eerbetoon aan de spelers, atleten en clubleden wiens leven en enthousiasme voor hun land, voor hun sport en voor hun club door het oorlogsgeweld plots afgebroken werd. Het is een stukje Gentse geschiedenis. KAA Gent is ondertussen reeds jaren verhuisd van het Ottenstadion naar de Ghelamco arena en het monument  ligt er op vandaag desolaat bij. 

Vraag:
Kan dit monument in ere worden hersteld? Is een restauratie mogelijk?

Antwoord:
De Steen is een oorlogsmonument van De Gantoise, het betreft hier privé-eigendom. Bij verhuis van het voetbalstadium naar de Ghelamco is deze Steen niet geïntegreerd in de Ghelamco, en ter plekke gebleven. Eind 2019 is deze vraag naar boven gekomen, de locatie en (her-)inplanting zou toen tussen de tussen de voorzitter en de projectontwikkelaar verder bekeken worden. Ik heb hier momenteel geen verdere informatie of vragen rond bekomen. De juiste eigendomspositie en toekomstplannen hierrond liggen bij de eigenaar/ontwikkelaar. Indien er alsnog de vraag komt naar het Stadsbestuur om dit oorlogsmonument te onderhouden, dan kan die zeker bekeken worden.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info