Bovengrondse begraafplaatsen

15 september 2008
De gemeente Lanaken zal tegen eind dit jaar een galerijgraf met vijftien nissen voorzien voor inwoners die bovengronds begraven willen worden.

De gemeente Lanaken speelt hiermee in op het nieuwe decreet op de begraafplaatsen dat voortaan ook bovengronds begraven mogelijk maakt.

Bovengronds begraven biedt een aantal voordelen. Het is een milieuvriendelijke manier van begraven en bovendien is het ruimtebesparend.

  • Werden er bij de stad Gent al verzoeken ingediend van mensen die wensen bovengronds begraven te worden?
  • Is de stad bereid te onderzoeken of deze wijze van begraven ook ingang kan vinden op de Gentse begraafplaatsen?

Sami Souguir
Fractievoorzitter

Antwoord:

Schepen Geert Versnick antwoordt in naam van schepen Rita Uyttendaele dat het nieuwe decreet op de Begraafplaatsen en de Lijkbezorging in voege is getreden op 1 juli 2004. Vanaf januari 2004 was de inhoud al bekend. De dienst Burgerzaken heeft onmiddellijk als gevolg van deze nieuwe wetgeving, die een uitgesproken bezorgdheid heeft in verband met milieu, meer bepaald het problematisch karakter van te hoge grondwaterstanden op sommige begraafplaatsen, via de begrotingswijziging 2004 het plaatsen van 15 ondergrondse kelders op de begraafplaats Drongen laten schrappen en vervangen door het plaatsen van 16 bovengrondse kelders.

Grondwaterpeilingen op alle Gentse begraafplaatsen in de maand januari 2004 hadden immers uitgewezen dat de gemiddeld hoogste grondwaterstand op de begraafplaats Drongen van die aard was dat rekening houdend met het nieuwe decreet en de bijpassende uitvoeringsbesluiten het niet langer aanvaardbaar was om in Drongen ondergrondse grafkelders te laten bijplaatsen.

Met uitzondering van de begraafplaats Sint-Amandsberg kennen alle Gentse begraafplaatsen een zekere grondwaterproblematiek. Dit is natuurlijk niet verwonderlijk in een stad die gevormd werd op het samenvloeiingspunt van twee rivieren. Bijna al onze begraafplaatsen situeren zich immers langs Schelde, Leie of Brugse vaart. In Drongen was het probleem evenwel van die aard dat draineren een ontoereikende uitweg bood.

De werken zelf werden gerealiseerd in 2006. Op 5 februari 2008 gebeurde de eerste bijzetting in deze bovengrondse grafkelders.

Gezien de investering toch 2,3 maal zo hoog is om een bovengrondse grafkelder aan te bieden ten opzichte van een ondergrondse, voorzien wij momenteel enkel bovengrondse grafkelders daar waar ondergrondse niet meer aanvaardbaar zijn binnen de huidige wetgeving. Het is niet zo dat wij dit wensen te veralgemenen. Wij merken ook dat onze klanten nog steeds een uitgesproken voorkeur hebben voor ondergrondse kelders. Het is pas naar aanleiding van de ruchtbaarheid die de gemeente Lanaken er recentelijk aan gaf dat de dienst ??n informerende vraag kreeg naar bovengronds begraven.

Maar ook in de 19de eeuw waren er reeds bovengrondse kelders in Gent, met name op onze oudste begraafplaats, de Zuiderbegraafplaats die zich situeert langs de Ottergemsesteenweg. Omdat dit van nature uit een overstromingsgebied was van de Schelde werden toen al omwille van grondwaterproblematiek bovengronds kelders geplaatst tegen de begraafplaatsmuren. Die zijn daar momenteel nog steeds in gebruik. In die tijd beschikte men natuurlijk nog niet over de draineringssystemen die wij momenteel kennen. Bovengrondse keldermuren met inschuifnissen naar Italiaans model vind je in de 19de-eeuwse gedeeltes van bijvoorbeeld de begraafplaatsen in Laken en Sint-Joost-ten-Node. Het is dus zeker niet zo dat het een nieuw verschijnsel is.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info