Verlichting en vrij liggend fiets-en voetpad Eikstraat

5 juli 2022

Heel wat jeugdvoetballers van KRC Gent komen wekelijks meerdere malen met de bus of de fiets naar de trainingen en matchen naar het oefencomplex in de Eikstraat.

De weg te voet van de bushalte aan de brug aan de Gentsraat naar de Eikstraat is onveilig en dit zeker in de wintermaanden als de duisternis vroeg intreedt, bovendien dienen ze op de rijbaan te lopen. Ook voor de fietsers is het onveilig want er zijn geen fietssuggestiestroken of vrij liggend fietspad voorzien wat de verkeersveiligheid en de gemoedsrust van heel wat bezorgde ouders zeker ten goede zou komen.

Vraag:
Kan er aangepaste en adequate verlichting voorzien worden?
Kan de suggestie om een vrij liggend fiets- en voetpad te voorzien in overweging genomen worden, zodat de verkeersveiligheid van honderden jeugdvoetballers en buurtbewoners geoptimaliseerd wordt? 

Carl De Decker
Gemeenteraadslid

Antwoord:
Er zijn geen plannen voor een heraanleg van de Eikstraat met voetpaden en vrijliggende fietspaden.

Voor de jeugdvoetballers van KRC Gent is er echter een kortere en rustigere route mogelijk nl via de Celine Dangottestraat en het Brielkenpad (nieuwe verkaveling naast de Okay). Dit betonnen fiets/wandelpad leidt momenteel tot aan een afsluiting met poortje van de sportsite.

In het masterplan van 2016 (Zie ONTWERPEND ONDERZOEK – 4 VOETWEGVERBINDING VANUIT NIEUWE VERKAVELING) is hier reeds sprake over.
Aangezien er echter een oefenveld op 3m van de afsluiting is aangelegd, was daar niet voldoende ruimte meer over voor een verbindingsweg binnen de sportsite. Een mogelijke optie is om een verbindingsweg aan te leggen over de terreinen van het gemeenschapsonderwijs.

In het masterplan staat expliciet vermeld: “ook de jeugdspelers van KRC Gent, die met de fiets of het openbaar vervoer komen, zouden via een afsluitbaar poortje aan de voetweg naar de trainingen kunnen komen. Dit zou een veiligere route zijn dan via de Eikstraat.”

Om vanuit de verkaveling een voetwegverbinding te realiseren die toegang geeft tot de jeugdinfrastructuur KRC Gent-Zeehaven ligt de bal in het kamp van KAA Gent.

​Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info