Veiligheid op het water

5 juli 2022

Sinds Corona is het drukker en drukker geworden op de Gentse binnenwateren. Zo zijn er veel kajakkers die de Leie bevaren, met meer gevaarlijke situaties die kunnen leiden tot ongevallen. 

De scheepvaartpolitie, die bevoegd is voor de binnenwateren, is niet voldoende bemand om toezicht te houden op alle waterwegen in Gent.  De Gentse binnenwateren zijn zo populair dat het in de weekends niet altijd meer aangenaam is. Volgens de wetgeving heeft niet gemotoriseerd verkeer voorrang op gemotoriseerd verkeer op het water. De kajakkers zouden rechts moeten varen, maar daar houden sommigen zich niet aan. 

Vraag:
Hebt u een zicht op het aantal ongevallen? Kan u een overzicht geven voor de periode van 2018 t.e.m. juni 2022 (opgesplitst per maand)?

Hoeveel van die ongevallen gebeurden tussen gemotoriseerd en niet-gemotoriseerd verkeer op het water? 

Vraagt de stad versterking voor de drukke zomermaanden (met evenementen zoals de Gentse Feesten en OdeGand) bij de scheepvaartpolitie?

Welke andere maatregelen zal u nemen om het verkeer op de Gentse binnenwateren veilig te laten verlopen? 

Is de stad vragende partij voor een stadsreglement voor (activiteiten op) de binnenwateren zoals in Brugge? 

Veli Yüksel
Gemeenteraadslid

Het antwoord van de schepen leest u hier.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info