Laadpalen parking Gildenhuis

21 december 2022

De parking aan het Gildenhuis in de Loofblommestraat te Sint-Denijs-Westrem lag er jarenlang erg slecht bij. Onder meer na eerdere vraag van gemeenteraadslid Carl De Decker over de staat van de parking keurde het college op 22 september 2022 de ontwerpplannen goed voor het opfrissen van de parking. In deze ontwerpplannen zijn expliciet 4 oplaadplaatsen voor elektrische voertuigen voorzien.

De parking is inmiddels volledig heraangelegd, een goede zaak. De oplaadinfrastructuur ontbreekt echter nog en ook in de nabije omgeving zijn geen publieke laadplaatsen aanwezig.

Vraag:
Wat is de voorziene timing voor het plaatsen en de ingebruikname van de laadpalen op heraangelegde parking van het Gildenhuis?
Zijn er bij uitbreiding nog oplaadplaatsen voor elektrische voertuigen in Sint-Denijs-Westrem gepland?

Cal De Decker
Gemeenteraadslid

Antwoord:
Beide laadpalen in de Loofblommestraat worden geplaatst op 18/01/2023. In de komende weken worden de laadpalen gekeurd en in dienst gesteld. 

In Sint-Denijs-Westrem zijn momenteel laadpalen ingericht op volgende locaties:  

  • Hogeheerweg 81
  • Kortrijksesteenweg 1170
  • Kortrijksesteenweg 1123

 In de omgeving van Sint-Denijs-Westrem hebben wij tot op vandaag weinig aanvragen voor het plaatsen van publieke laadpalen van burgers ontvangen. In eerste instantie volgen we het principe paal volgt wagen waarbij de suggesties van burgers prioritair worden behandeld. 

We stellen vast dat er in de meeste buurten al publieke laadpunten ingericht zijn en moeten binnen onze werking bepaalde prioriteiten leggen. Het Mobiliteitsbedrijf analyseert momenteel per buurt op basis van de suggesties van bewoners, bedrijven en autodelers, en in verhouding met het aantal laadpalen en het verbruik daarvan, welke buurten in 2023 de hoogste nood hebben aan extra publieke laadpalen. We willen hierbij ook de laadpalen waar nog 1 autodeelplaats is maximaal ontdubbelen met een extra publieke laadpaal. 

Intussen staan er op de openbare weg ruim 280 publieke laadpalen en komen daar tegen maart 2023 nog eens 50 bij. Eind 2024 is het doel om ongeveer 600 publieke laadpalen in dienst te hebben. Bijna elk van deze laadpalen heeft 2 laadpunten.

Ook aan Gentse sportaccommodaties heeft Stad Gent gezorgd voor 100 normaal- en 25 snelladers. In de verschillende stedelijke parkings en parkeertorens zijn 86 laadpunten ingericht. Hierdoor beschikken de meeste Gentenaren intussen wel over een of meerder laadpunten in de buurt, of kunnen ze snel onderweg even bijladen. De laadinfrastructuur die wij op straat voorzien,  is dus maar 1 onderdeel van het geheel. Ook langs snelwegen, bij werkgevers, aan tankstations, op parkings van winkelketens, sportaccommodaties e.d. komen steeds meer (snel)laadstations.

Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info