Beleid omtrent de Elektronische Identiteitskaart

26 januari 2009
Ongeveer vier op vijf Gentenaars beschikt reeds over een EiD. Tegen 2009 moeten alle Gentenaars er over ??ntje beschikken. In Antwerpen blijkt echter dat ??n op tien sinjoren (nl. 27500) zelfs ondanks herhaalde herinneringsbrieven hun EiD niet komen ophalen. De bevoegde schepen besliste dan ook voor de zomer tot een duidelijk beleid ter zake.

Alle vergeetachtige mensen krijgen nog tot drie keer toe een herinneringsbrief. Wie dan nog niet reageert, zal vaststellen dat hij officieel geen identiteit meer heeft. De oude identiteitskaarten zullen worden geannuleerd en de nieuwe zullen worden vernietigd. Dat zal volgens de bevoegde schepen vooral voor verrassingen zorgen bij mensen die bijvoorbeeld met het vliegtuig naar het buitenland willen vertrekken. Omdat hun kaart niet meer in de computer zit, zullen ze zeker voor problemen komen te staan. Met deze aankondiging wil men in Antwerpen wellicht bij die groep vergeetachtige sinjoren voor een schokeffect zorgen. De nieuwe regeling geldt niet voor de 75-plussers van wie de oude identiteitskaart nog geldig is. Bij hen worden de nieuwe identiteitskaarten zelfs aan huis gebracht.

Het afhalen van de EiD is belangrijk omdat de burger via de EiD over heel wat extra faciliteiten beschikt. Om de Gentenaar daarvoor te sensibiliseren, heeft het stadsbestuur in juni dan ook vijf informatiesessies georganiseerd.

  1. Welk percentage (en aantal) van de Gentenaars beantwoordt de oproepingsbrief niet? Hoeveel herinneringsbrieven worden er gestuurd? Overweegt de schepen eenzelfde beleid als in Antwerpen en zal ze bij niet-afhaling van de elektronische identiteitskaart na drie herinneringsbrieven de oude identiteitskaart annuleren? Zoniet, wat is het alternatief?
  2. Wat is het beleid ten opzichte van de 75-plussers? Worden in Gent de identiteitskaarten ook thuis bezorgd?
  3. Wat is de evaluatie van de informatiesessies omtrent het gebruik van de EiD? Hoeveel Gentenaars hebben er aan deelgenomen? Komt er al dan niet een vervolg? Ontvangen de Gentenaars vandaag bij afhaling van de EiD een informatiebrochure omtrent het gebruiksmogelijkheden die de EiD biedt?

Stefaan Noreilde
Gemeenteraadslid

Antwoord:

Ik begrijp uw bezorgdheid en vooral als u de cijfers van Antwerpen hanteert. Maar zoals meestal het geval is, en de burgemeester dat zal onderschrijven en tevreden stemmen, doen wij het uiteraard veel beter dan Antwerpen. Maar ik geef wel toe dat er problemen zijn, enfin problemen, dat we aandacht moeten hebben voor inderdaad de 75-plussers die moeilijker te motiveren zijn om nog een vernieuwing van hun elektronische identiteitskaart door te voeren.

Concreet op uw antwoord, welk percentage? Wel, wij hebben al ??n en ander qua acties ondernomen en we zijn erin geslaagd tussen november laatstleden en nu januari het aantal Gentenaars dat nog niet over een elektronische identiteitskaart beschikt tot de helft terug te brengen. Dus op die korte tijdspanne. Op 15 januari, dus dat is toch vrij recent, waren nog 7.624 Gentenaars op een totaal 187.875 Gentenaars ouder dan 12 jaar, dus de groep die verplicht is, die nog geen heeft. Dus 7.624, dus dat is 4 % die nog niet op de oproepen heeft gereageerd. Indeling in leeftijd: 3.506 zijn daarvan ouder dan 75 jaar; 4.118 zijn jonger dan 75 op een totaal van 166.818 die reeds drie oproepen ontvingen. Dus de Gentenaars jonger dan 73 kregen drie oproepen, de Gentenaars ouder dan 75 kregen twee oproepen.

Gaan wij de identiteitskaarten annuleren? Absoluut niet. We gaan geen afschrikkingsbeleid voeren, gelet ook op de verhoudingsgewijze geringe aantallen waarmee we geconfronteerd worden. Wat gaan we dan wel doen? Wel, eigenlijk, er is geen alternatief. Iedereen moet er ??n hebben boven de 12 jaar en dat moet dit jaar gebeuren. Wat gaan we dan doen met de 75-plussers? Zoals ik al gezegd heb, ook voor die groep stellen wij de laatste twee maanden een halvering vast, namelijk van 7.000 naar 3.506. Wat hebben wij daarvoor gedaan? Wel, er zijn specifieke infosessies geweest naar de senioren toe. In samenwerking met de seniorendienst. We hebben met het OCMW samengewerkt, met RVT?s samengewerkt en we stellen dus vast dat inderdaad die informatieronde zoals bijvoorbeeld in de dienstencentra van het OCMW ook de positieve resultaten heeft afgegeven. En zo verder allemaal.

Worden de identiteitskaarten in Gent thuisbezorgd? Wel, naast de campagne voor valide senioren is er inderdaad veel aandacht gegaan maar de mindervalide bejaarden en we zijn dus volop bezig met georganiseerde huisbezoeken. Ook onder andere in die RVT?s en hier kunnen we daar rekenen op diensten, op de samenwerking van de administratie ter plaatse.

Inwoners niet-senioren die zich moeilijk kunnen verplaatsen kunnen door een eenvoudig doktersattest vragen om dus ook ten huize bediend te worden via het dienstencentrum of de Dienst Bevolking en op die basis kunnen zij dus hun oude identiteitskaart vervangen.

Dan was uw vraag ook: wat is uw evaluatie van de informatiesessies omtrent het gebruik van de elektronische identiteitskaart? Hoeveel Gentenaars hebben daaraan deelgenomen? Wel er was ruime belangstelling voor de informatiesessies. Die hebben plaatsgevonden in juni-juli laatstleden. Er waren in totaal 608 deelnemers. Ik zou zeggen, ik verwijs naar mijn schriftelijke, enfin, naar het antwoord dat ik u ook schriftelijk zal bezorgen waar een onderverdeling per deelgemeente is gemaakt en waar we vooral gestimuleerd hebben door het feit dat iedere deelnemer een kaartlezer kon krijgen van de FOD Financi?n.

Er komt dit jaar nog een roadshow. Dat is het vervolg eigenlijk van een federale informatiecampagne. Die zal lopen van maart tot september en daar zal men nog eens het gebruik van de elektronische identiteitskaart gaan promoten, met natuurlijk de aandacht van de plaatselijke toepassingen, denk maar aan ons e-loket. We gaan ook uiteraard de pers erbij betrekken. Nu, heel concreet nog naar die elektronische identiteitskaart voor senioren zijn we nu ook nog bezig als laatste initiatief een inventarisatie te maken van: wie zijn nu de bewoners die nog geen identiteitskaart hebben, waar situeren ze zich, welke leeftijdsgroep is dat?

Ik heb met de burgemeester tot een overeenkomst kunnen komen dat we onderhandelingen gaan starten met de zonechefs om daar ook de gesprekken met de politie om dus te kijken waar de die-hards zitten en die te kneden en te masseren om alsnog naar de elektronische identiteitskaart toe te brengen. Tot hier mijn antwoord.

Catharina Segers
Schepen van Bevolking en Ambtenaar van de Burgerlijke Stand

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info