Muggenplaag Schelde in Sint-Amandsberg en Gentbrugge

11 maart 2009
De buurt langs de Schelde in Sint-Amandsberg en Gentbrugge wordt al sinds 2007 elke zomer geteisterd door een muggenplaag. Na onderzoek blijkt het om Culicoides of knutten te gaan.

De infovergadering die op 2 maart 2009 werd georganiseerd leerde ons dat een echte, structurele oplossing helaas op korte termijn niet haalbaar is. Er is bijkomend onderzoek nodig en dit vergt tijd. In afwachting van een definitieve oplossing zijn de buurtbewoners aangewezen op het nemen van preventieve maatregelen, zoals het dragen van lange mouwen en broekspijpen en producten op basis van Deet.

De infovergadering wees echter uit dat het voor veel omwonenden nog niet echt duidelijk hoe zich, voor zover mogelijk, het best te wapenen tegen deze plaag. Een mogelijke oplossing om aan deze vragen tegemoet te komen is het voorzien van een meldpunt in de directe omgeving tijdens de maanden dat de muggen actief zijn. Ook de aanwezigheid van een hulpverlener die de getroffen buurtbewoners met raad en daad bijstaat is op piekmomenten ongetwijfeld nuttig en noodzakelijk. Deze maatregelen zullen er ook voor zorgen dat de omvang en intensiteit van de plaag beter in kaart kan worden gebracht.

Tijdens de infovergadering deden een aantal omwonenden ook de suggestie om de insectenwerende middelen gratis ter beschikking te stellen. Welke maatregelen zal het stadsbestuur nemen om tegemoet te komen aan deze muggenplaag? Zal de stad in de buurt en meldpunt oprichten waar hulp kan geboden worden aan getroffen buurtbewoners? Behoort het gratis (of tegen een kleine vergoeding) ter beschikking stellen van insectenwerende middelen tot de mogelijkheden?

Sabine Claeyssens
Gemeenteraadslid

Antwoord:

Schepen Tom Balthazar wenst eerst en vooral te herhalen wat op de info-avond van 2 maart gezegd werd:

  • de Stad Gent heeft geen bevoegdheid over de Zeeschelde. Die valt onder het beheer van NV Waterwegen en Zeekanaal. Het is niet aan de Stad om te beslissen over het al dan niet baggeren van dit stuk van de Schelde en het staat bovendien niet vast dat dit de beste oplossing is.
  • Het is trouwens geen eenvoudige beslissing voor W&Z: het gaat naargelang de diepte van de te cre?ren vaargeul om 645.000 tot 1.700.000 m3 ton slib die moet verwijderd worden en bovendien moet er elk jaar opnieuw gebaggerd worden (vermoedelijk 50.000 m3 per jaar)
  • De Stad Gent zal wel aandringen op snelle besluitvorming van zodra alle studies gekend zijn.
  • Het is verder nog niet zeker of een ?vernatting? of een ?verlanding? het probleem kan verhelpen. Dit wordt verder onderzocht door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Dit is volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde een uiterst unieke situatie. Het is voor zover zij weten de eerste maal dat deze soort voorkomt in bewoond gebied en voor overlast zorgt. Er is dus wereldwijd nog geen onderzoek gevoerd hoe deze overlast kan voorkomen worden en hoe de bron aan te pakken.

In afwachting kan de Stad enkele maatregelen nemen op korte termijn:

  1. De info-avond op 2 maart leert ons dat de beste oplossing is om tijdens het knijtenseizoen kledij te dragen met lange mouwen en lange broekspijpen. Verder kan men zich ook beschermen met producten op basis van DEET. Tot slot kan men het best de piekmomenten van de overlast vermijden, dit wil zeggen bij valavond. Dit laatste is uiteraard een verregaande en onwenselijke maatregel, die de bewegingsvrijheid van de omwonenden sterk beperkt.
  2. Er zullen een aantal vragen gesteld worden aan W&Z en de leden van de Bekkendraad van het Benedenscheldebekken, die eventueel kunnen bijdragen tot bestrijding van de overlast:
    • "Is het mogelijk om een tijdelijke dam te bouwen, zodat het verslibte deel van de zeeschelde op die manier onder water komt te staan. (vernattingsmethode)?"
    • "Is het mogelijk om een sluizensysteem in gang te zetten, zodat we, gelijktijdig met het uitkomen van de larven, periodiek dit gedeelte van de Zeeschelde extra kunnen bevloeien (vernattingsmethode)?"
  3. Men gaat blijvend communiceren: Via een elektronische nieuwsbrief gaat de Gezondheidsdienst de huisartsen, de dermatologen en apothekers van Gent op de hoogte brengen van de problematiek. Dit kan hen helpen in hun diagnose indien ze met deze problematiek (allergische reacties) geconfronteerd worden. Telkens er nieuwe elementen zijn, zullen de omwonenden passende ingelicht worden. Er komt aangepast informatie voor de kinderkribbe "De Dolfijntjes".

Het oprichten van een permanent meldpunt waar hulp kan geboden worden is volgens de schepen niet zinvol en zal de problemen niet oplossen. De bewoners zullen wel op de hoogte gehouden worden: ofwel via infobrieven of nieuwe informatievergaderingen of via de bestaande infopanelen. Zoals gezegd zal de Stad ook de artsen, de dermatologen en apothekers grondig informeren. Er kan gebeld worden naar het secretariaat van de Gezondheidsdienst 09/235 22 50 om raad te krijgen in verband met preventie en curatie. Deze dienst kan evident ook via mail gecontacteerd worden. Er zal ook informatie ter beschikking worden gesteld van GentInfo zodat zij ook passend op vragen kunnen antwoorden.

De suggestie, het gratis (of tegen een kleine vergoeding) ter beschikking stellen van insectenwerende middelen die ook tijdens de informatievergadering werd gedaan, zal worden onderzocht, zowel organisatorisch als financieel. De schepen wil hierover niets toezeggen voor we weten wat mogelijk ?n zinvol is tegen welke kostprijs.

Raadslid Claeyssens bedankt de schepen voor het delen van de bezorgdheid en vraagt of de mogelijkheid voor de verontruste burgers om te bellen naar de Gezondheidsdienst goed gecommuniceerd kan worden indien er geen meldpunt komt. Mevrouw Claeyssens pleit in naam van de VLD-fractie om de insectenwerende middelen tegen een kleine vergoeding ter beschikking te stellen van de bevolking.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info