Cyberhoekjes halen senioren uit isolement

22 maart 2007
In alle rusthuizen van het Gentse OCMW zullen binnenkort cybercafe's worden geinstalleerd. Deze moeten rusthuisbewoners de mogelijkheid geven om via het internet of via een webcam contact te hebben met familie en vrienden.

'Het voordeel hiervan is dat minder mobiele mensen ook in contact kunnen treden met de buitenwereld en dat ze hierdoor niet in een isolement geraken', verduidelijkt OCMW-voorzitter Geert Versnick.

Tijdens de digitale week werd in rusthuis Heiveld in Sint-Amandsberg al een eerste voorsmaakje gegeven van wat de digitale mogelijkheden zijn. Speciaal voor de 84-jarige Suzanne Mortier werd er een webcamverbinding gemaakt naar Itali?, waar haar zoon Claude Verheggen al 35 jaar woont en werkt. Geregeld houdt Suzanne telefonisch contact met haar enig kind en maandelijks komt Claude naar Belgi?. Toch mist de kranige dame haar zoon enorm. Dankzij de webcam kan ze haar zoon nu meer zien en spreken. Een fantastische ervaring, waarvan ze zeker nog gebruik wil maken. 'Maar ook andere senioren moeten de mogelijkheid hebben om op deze manier contacten te onderhouden met vrienden en familieleden in het buitenland maar ook in Vlaanderen', meent OCMW-voorzitter Geert Versnick. 'In alle rusthuizen worden daarom cyberhoekjes ingericht waar senioren kunnen gebruik maken van de computer. Het kost vrij weinig en het biedt de minder mobiele mensen de mogelijkheid om meer contacten te hebben met de buitenwereld. Via de webcam vereenzamen ze niet en kunnen ze hun plaats in de maatschappij behouden'.

De cybercaf?s zijn niet enkel toegankelijk voor de rusthuisbewoners maar voor alle senioren in de buurt. Het OCMW wil op deze manier de laagdrempeligheid van de rusthuizen vergroten en meer contacten onderhouden met de buurt. De cybercaf?s moeten ook de digitale kloof voor senioren dichten. Niet iedereen kan zich een computer veroorloven of weet hoe om te gaan met een computer. In de rusthuizen kunnen alle senioren gebruik maken van een computer en er zijn vrijwilligers en verpleegkundigen aanwezig die de bejaarden graag wegwijs maken in de digitale wereld.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info