Gent leert chauffeurs milieuvriendelijk rijden

24 april 2007
Binnen het project van duurzaam vlootbeheer wil de Stad Gent op termijn haar voertuigen vervangen door milieuvriendelijke exemplaren. 'Behalve de aankoop van de juiste voertuigen is natuurlijk ook de rijstijl van de chauffeurs van groot belang om winst te boeken op economisch en ecologisch vlak.' zegt schepen van Facility Management Christophe Peeters (Open Vld).

Daarom hebben de Milieudienst, de Dienst Garage en de Dienst Loopbaanbegeleiding en Vorming het initiatief genomen om te starten met een opleiding milieuvriendelijk rijden - de zogenaamde opleiding ?ecodriving? - voor de autobusbestuurders en vrachtwagenchauffeurs van de Stad Gent.

Op 24 april 2007 start een pilootproject waarbij zes vrachtwagenbestuurders leren hoe ze zo zuinig mogelijk met hun voertuig kunnen rijden. Als deze pilootopleiding goede resultaten oplevert, zullen ook andere chauffeurs van de Stad Gent de opleiding volgen.

Nieuwe voertuigen

Met moderne wagens wordt nog vaak gereden zoals dat vroeger werd aangeleerd: voldoende hoog toerental voor het schakelen en afremmen op de motor. De laatste 10 tot 15 jaar hebben (vracht)wagens grote technische veranderingen ondergaan (onder andere brandstofinjectie). Dat zorgt ervoor dat, samen met de kwalitatief sterk verbeterde smeermiddelen en brandstoffen, een groter vermogen/koppel ontwikkeld kan worden bij lagere toerentallen.

Voordelen

Door deze technische vooruitgang is het mogelijk om heel wat energiezuiniger en milieuvriendelijker te rijden. Met de opleiding ?Ecodriving? wil de Stad Gent haar chauffeurs deze nieuwe rijstijl aanleren. Dat heeft heel wat voordelen.

Naast een aanzienlijke CO2- reductie en een lager brandstofverbruik (5 tot 10 %) verhoogt deze rijstijl ook de verkeersveiligheid. De bestuurder bewaart immers automatisch een grotere volgafstand en bruusk optrekken of afremmen wordt vermeden. Door een lagere uitstoot van uitlaatgassen en fijn stof vaart ook de gezondheid van de Gentenaars er wel bij. De kosten die bespaard worden op de brandstof zijn uiteraard ook van groot belang.

Proefproject

De opleiding ?Ecodriving? wordt verzorgd door Drivolution. Deze gespecialiseerde firma begint met een proefproject met zes vrachtwagenchauffeurs van de Groendienst en van de Technische Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen. Eerst wordt nagegaan welke rijstijl de chauffeurs al hebben en daarna krijgen ze een korte theoretische opleiding. Tot slot gaat elke chauffeur met een instructeur de baan op om alles in de praktijk te brengen.

Euro V

Tijdens de opleiding wordt gebruikt gemaakt van de eigen Euro V-vrachtwagens. Dit zijn vrachtwagens van de nieuwste generatie. De Stad Gent is een van de eerste organisaties die hiermee rijdt. Ze voldoen aan de strengste Europese normen en zijn al erg energiezuinig. Aan de hand van de boordcomputer van deze voertuigen kan het brandstofverbruik nauwkeurig bijgehouden en vergeleken worden.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info