Onderhoud bosje Spurriestraat

26 november 2012
De achtertuinen van de huizen gelegen in de Spurriestraat palen aan een klein bosje, eigendom van de stad Gent. Niet alleen wordt dit bosje weinig of niet onderhouden, wat zorgt voor wildgroei en sluikstorten, bovendien zorgen de hoge bomen ervoor dat sommige tuinen geen zon meer krijgen.

Blijkbaar zouden de bomen vroeger wel systematisch gesnoeid zijn geworden en gebeurt dit nu niet meer. Inwoners zouden ook een petitie hebben overhandigd aan het stadsbestuur. Tot nu toe zonder resultaat.

Welke maatregelen zal het stadsbestuur nemen zodat dit bosje in de toekomst beter onderhouden wordt, sluikstorten wordt vermeden en de achtertuinen terug zon kunnen krijgen?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Het bosje aan de achterkant van de Spuriestraat vormt een belangrijke groene buffer langs het fietspad van het Westerringspoor. Enkele jaren geleden werden de bomen en struiken in de eerste 5 meter langs de perceelgrens met de tuintjes van de bewoners van de Spuriestraat aan de grond afgezet. Het is de bedoeling deze strook verder te onderhouden als hakhout.

De stronken zijn sinds de vorige kapping opnieuw redelijk hoog opgeschoten (tot ongeveer 7m hoog). Het kappen van deze strook is daarom opgenomen in de planning voor dit snoeiseizoen (december 2012 ? april 2013).

Bomen die verder staan dan 5 meter worden behouden (mix van bomen, tot ongeveer 16 m hoog). Zij zorgen minder voor lichtafscherming. In de winter, als de zon laag staat, kunnen zij enige hinder veroorzaken maar vermits er dan geen bladeren aan de bomen hangen kan de zon doorheen de takken schijnen en wordt de hinder als minder groot beschouwd.

Omdat ik hier zeer recent ook over gecontacteerd werd, zal ik binnenkort eens langs gaan om te luisteren naar de dame die vraagt om meer ingijpende maatregelen.

De groendienst gaat zo?n 2 keer per maand het afval opruimen in deze groenzone. Het gaat dan vooral om huishoudelijk afval dat verspreid over de groene bufferzone wordt achtergelaten in plastic winkeltassen. Er staan ook twee afvalkorven aan het begin en het einde van dit deel van het Westerringspoor, die door Ivago worden geleegd. Voor het overige kan men sluikstorten steeds melden aan Ivago, de politie of GentInfo.

Tom Balthazar
Schepen van Milieu, Stadsontwikkeling en Wonen

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info