900 kilometer op de tandem met een blinde

19 juni 2007
Gewezen schepen van Bevolking Catharina Segers (46) neemt volgende week de blinde Ivo Dillen (69) uit Balen mee voor een zes dagen lange trip op de tandem. De rit, waaraan twintig tandems en tien solofietsers deelnemen, gaat van Straatsburg naar Parijs over een afstand van 900 km en wil fondsen inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van mensen met een visuele handicap.

De afspraak is dat Catharina Segers halfweg de legislatuur weer schepen wordt. "Zolang stilzitten kan ik niet. Ik heb altijd geleefd met een agenda. Dus ben ik voortdurend op zoek naar uitdagingen. Dit jaar liep ik de Two Oceans Marathon in Zuid-Afrika, van de Atlantische naar de Indische Oceaan over de flanken van de Tafelberg", vertelt Segers, die wereldrecordhoudster uurloop bij de veertigplussers is. "Sporten is voor mij de ideale manier om andere landen en culturen te ontdekken. Je leeft echt samen met de mensen van ginder. Een toerist is het laatste wat ik wil zijn."

Op de radio hoorde ze dat de blinde Ivo Dillen een piloot zocht om met hem een tandem te besturen. "Ivo werkte als laborant bij PRB in Balen. In 1973 werd hij slachtoffer van een vreselijk arbeidsongeval. Bij een ontploffing verloor hij zijn gezicht en zijn rechterhand, zijn gehoor is aangetast en de dokters hebben heel zijn gelaat moeten reconstrueren. Alles was weggebrand. Toch bleef hij niet bij de pakken zitten. Hij is weer gaan werken, werd het eerste blinde gemeenteraadslid in Vlaanderen en heeft al meer dan 250.000 km met de tandem afgelegd. Zijn vrouw was zijn vaste begeleider, maar ze kan dat nu niet meer."

"Ik had nog nooit met een tandem gereden en het is echt niet van de poes", verzekert Segers. "De eerste keer met Ivo zijn we direct gevallen. Normaal moet degene met het zwaarste gewicht vooraan zitten. Pas als je wat vaart krijgt, is een tandem makkelijk te besturen. En je moet afspreken hoe te stoppen!"

"Ik moet ook voortdurend praten met Ivo. Over wat we gaan doen, of er een bocht of kasseistrook aankomt, over het landschap. Ivo heeft een immens geheugen. Hij maakt mij attent op kleine dingen waarvan ik me anders amper bewust ben. Wij kijken wel, maar zien lang niet alles. Elke keer dat ik met Ivo op schok ben, leer ik bij."

Bron: Gazet van Antwerpen

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.