Stad Gent voert blokzwemmen af

17 augustus 2007
Zwemmers kunnen opnieuw zelf uren kiezen. In de Gentse zwembaden is er vanaf september geen sprake meer van blokzwemmen. Schepen van Sport Christophe Peeters wil de openingsuren van de zwembaden meer klantvriendelijk maken.

'Gentenaars die willen zwemmen, moeten dat kunnen doen zonder een soort spoorboekje met de uurregelingen bij te hebben', vindt hij. Uiteraard blijven de zwembaden op bepaalde uren wel gereserveerd voor scholen en clubs.

De stad voerde het blokzwemmen vier jaar geleden in. Toen werd beslist dat zwemmers nog maximum anderhalf uur in het water konden blijven. Dat gebeurde ondermeer op vraag van de redders, die problemen hadden met kinderen die een hele middag lang door hun ouders in een zwembad 'gedumpt' werden. Eind januari 2004 werd het blokzwemmen al gedeeltelijk afgeschaft, op weekavonden en op weekendvoormiddagen. Nu verdwijnt het systeem helemaal.

Geen boekje

'De uurroosters waren veel te ingewikkeld voor de klanten', vindt schepen van Sport Peeters nu. 'Mensen die wilden zwemmen en toevallig toekwamen om pakweg 15.15 uur, konden pas om 16 uur het water in, omdat de namiddag was opgesplitst in twee blokken. Zwemmen kon op woensdagmiddag van 14 tot 15.30 uur en van 16 tot 18 uur. Dat zal nu opnieuw doorlopend kunnen. Gentenaars moeten dan geen boekje meer bijhouden met welk zwembad op welk uur open is voor het publiek. En als er problemen ontstaan met bijvoorbeeld rondhangende jongeren of vandalisme, zullen we die op een andere manier aanpakken.'

'We willen ook de openingsuren van de 4 zwembaden zoveel gelijk laten lopen', gaat Peeters verder. 'Uiteraard zijn alle voor- en namiddagen op schooldagen gereserveerd voor scholen, dat kan niet anders. Van 12 tot 14 uur zijn ze wel open voor iedereen.'

Weekends

'Op woensdagnamiddag zullen de baden voor iedereen open zijn van 14 tot 17.30 uur. In de weekends zullen de uren wel verschillen van bad tot bad, omdat er veel cursussen plaatsvinden en omdat er clubzwemmen en competitie is. Maar dat wordt duidelijk vermeld op de website van de stad, www.gent.be. Het zwembad Van Eyck is wel het hele weekend open. Ook het avondzwemmen blijft bestaan. Dat kan elke weekdag behalve donderdag in Van Eyck tot 22.30 uur, op woensdag tot 22.30 uur ook in Rooigem, en op donderdagavond in Strop tot 23 uur', somt Peeters op.

Bron: Het Laatste Nieuws (Sabine Vandamme)

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.