Hondendouche

10 april 2014

De stad heeft een aantal voorzieningen voor hondenbezitters, zoals hondenlosloopweides, hondentoiletten en ook een hondenzwemplaats aan de Europalaan. Wat deze laatste voorziening betreft melden gebruikers mij dat deze locatie nog aantrekkelijker zou zijn mocht men daar ook de mogelijkheid hebben om de honden af te spoelen als ze in het water geweest zijn of in de modder hebben gerold.

Een minimale voorziening zou al voldoende zijn (kraantje met slang en afvoerputje).

Is de schepen bereid deze suggestie te laten onderzoeken?

Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid


Antwoord:

De Gezondheidsdienst onderzocht de mogelijkheid voor het plaatsen van een standpijp met bijhorende tuinslang en sproeikop, om gedurende een bepaalde periode van het jaar ter beschikking te stellen op de hondenzwemplaats. Op die manier zouden honden na het zwemmen kunnen afgespoeld worden.

Om in een tijdelijke waterbehoefte te voorzien op een plaats waar geen vaste wateraansluiting aanwezig is, kan bij de drinkwaterleverancier van de regio (TMVW) een standpijp gehuurd worden. Hiervoor is een hydrant noodzakelijk.

Gezien de locate, ligt de dichtsbijzijnde hydrant op 118 meter van de hondenzwemplaats, aan de overkant van de Europalaan, ter hoogte van het sociale appartementsblok.

Door de afstand zal de waterdruk onvoldoende zijn aan het tappunt. Bovendien dient de leiding over de rijbaan (Europalaan) gelegd te worden. Tot slot biedt de plaatsing van een standpijp op 118 meter van het tappunt en de bijhorende waterslang geen garantie naar vandalisme toe.

Mochten we ervoor kiezen om een permanent aftappunt te voorzien op locatie, dan moeten er eveneens graafwerken voorzien worden over een lengte van 118 meter met een diepte van 80 cm onder het maaiveld (vorstvrij) en ook onder de rijbaan. Dit zou enorm veel geld kosten en is naar onze mening qua kosten-baten, onverantwoord.

Aan de nabijgelegen kayakclub zal gevraagd worden of het mogelijk zou zijn om honden daar af te sproeien. We geven die piste echter weinig kans aangezien deze club initieel tegen de komst van de hondenzwemplaats was en dat dit bovendien ook verbruiksosten genereerd.

Dit vergt veel praktische problemen die niet in verhouding staan tot de investering of organisatorische obstakels. Het water waar de honden in zwemmen is trouwens doorgaans heel proper en heeft het kwaliteitslabel "recreatief water". Het lijkt ons ook beter, indien dit gewenst is, dat een hond thuis kan gewassen worden, met lauw water en de juiste shampoo, in zijn vertrouwde omgeving.

Tine Heyse
Schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.