›› Home ›› Nieuws

Tien werven om onze pensioenen te vrijwaren

20 februari 2012

“We staan in ons land écht op een kruispunt: kiezen we de weg uit deze crisis door te doen wat moet? Of gaan we verder op het pad van de stilstand, die ons sociale model uitholt en waarvan de zwakkeren in onze samenleving de eerste slachtoffers zullen zijn? Na meer dan drie jaar stilstand hoop ik echt dat iedereen ervoor kiest om samen de handen uit de mouwen te steken. Daarom lanceer ik deze tien pensioenwerven voor de komende jaren,” stelt vicepremier en minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

“Een langetermijnaanpak van de pensioenen vraagt actie op verschillende fronten tegelijk,” vervolgt minister Van Quickenborne. “Met deze tien pensioenwerven willen we niet enkel de pensioenen zelf hervormen, maar ook meer mensen langer aan het werk houden. Een gezonde begroting blijft hierbij vanzelfsprekend cruciaal.”


Tien werven om onze pensioenen te vrijwaren

1. Meer mensen een aanvullend pensioen

Vandaag hebben maar zes op tien werknemers toegang tot een aanvullend pensioen. Veel meer werknemers hebben recht op een tweede pijler.

2. Langer 'mogen' werken

Mensen zullen vanaf 2013 na hun 65e onbeperkt mogen bijverdienen, als ze een loopbaan hebben van zeker 42 jaar. Voor mensen met een kortere loopbaan schrappen we de onrechtvaardige sanctie dat je je volledige pensioen kan verliezen als je teveel bijverdient.

3. Langer 'kunnen' werken

Om ervoor te zorgen dat oudere werknemers aan de slag blijven of geraken, komt er een wortel-enstokbeleid: een lastenverlaging voor oudere werknemers, maar tegelijk zullen we bedrijven bestraffen als die bij ontslagrondes de oudere werknemers viseren. Sowieso zijn er inspanningen nodig om het oudere werknemers makkelijker te maken aan de slag te blijven.

4. Overlevingspensioen hervormen

We willen werk maken van een nieuw systeem van overlevingspensioenen. Nu duwt een overlevingspensioen mensen die hun partner hebben verloren veel te veel in de inactiviteit. Dat moet veranderen. Ook als je je partner verliest, moet je terug aan de slag kunnen gaan.

5. Pensioenbonus

Slechts 20% van de mensen kent de pensioenbonus. Die bestaat vandaag al om langer werken aan te moedigen. Onbekend is onbemind. Doelstelling is de bonus meer ingang te doen vinden, zodat het effect op langer werken groter wordt.

6. Alle gewerkte jaren laten meetellen voor pensioenberekening

Het afschaffen van de zogenaamde ‘eenheid van loopbaan’ moet ervoor zorgen dat, als je een loopbaan hebt van meer dan 45 jaar, ook alle gewerkte jaren effectief meetellen voor je pensioenberekening.

7. Armoede en pensioenen

Teveel gepensioneerden leven vandaag in armoede. Daarom zullen we ook in deze moeilijke budgettaire tijden extra inspanningen doen om de laagste en oudste pensioenen te versterken.

8. Vrouwen en hun pensioen

Een gesprek is nodig met het parlement om de pensioenproblematiek van vrouwen onder de loep te nemen. Onder meer de idee van de pensioensplit kan daarbij ter sprake komen.

9. Zilverfonds

In overleg met de sociale partners gaan we na of het Zilverfonds en het Fonds voor de Toekomst niet beter samensmelten.

10. Informeren en informatiseren

Mensen verdienen betere informatie over hun pensioen, ook tijdens hun loopbaan. Dat moet ook online mogelijk zijn.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info